SkiFever.pl

• Zwiększ rozmiar czcionki
  • Domyślny  rozmiar czcionki
  • Zmniejsz rozmiar czcionki
Witamy, Gościu
Username: Password: Zapamiętaj mnie
Słowa kluczowe
Pozostały sprzęt narciarski Wiązania Gogle Ochraniacze
  • Strona:
  • 1

TEMAT: Booster cudowna piąta klamra

Booster cudowna piąta klamra 17 Sie 2012 10:52 #6677

• filipski
  • ( Użytkownik )
  • Ski Level: 4
  • Otrzymane podziękowania:
    1124
Trochę uzupełnie post Krzyśka-Łysego. ;)
Żeby lepiej zrozumieć rolę boostera,trzeba wspomnieć o parametrach buta takich jak sztywność,progresywność i sprężystość odbicia.
Do pierwszej cechy booster nic nie ma,ma natomiast temperatura,tzn im zimniej na stoku tym but staje się szywniejszy.Np. Lange podaje swoją szywność(flex index) dla temp. -5 stopni i 50% wilgotności.Podaje się wartość siły potrzebnej do ugięcia buta o 15 % w przód i 5% w tył.
Przy progresywności natomiast już booster może pomóc.Chodzi o zmianę sztywności wraz z kątem pochylenia,tzn. że więcej siły potrzebujemy żeby dogiąć,docisnąć but po przekroczeniu pewnego kąta,czyli że jego opór(cholewki) rośnie.Stosując boostera możemy ten parametr zmieniać,powodując "Przesztywnienie" buta o pewną wartość w zależności od rodzaju używanego paska.

Najważniejszą rolę booster jednak pełni w sprężystości odbicia.Bo chodzi tu o szybkość powrotu buta(cholewki) do pozycji neutralnej po tym ugięciu.Im szybciej,tym dynamiczniej wyjdziemy ze skrętu,tym szybciej zmienimy krawędź.Elastyczność boostera poprawia ten parametr,w odróżnieniu od zwykłego paska,który ma sztywność stałą.

Dlatego większość wyczynowych butów zaopatrzonych jest w boostera fabrycznie,np. atomic,head lub wyrób własny,działający na tej samej zasadzie-lange ma swój patent -camlock.
Załączniki:
  • 601012_boot_rd.jpg (33KB)
Wyjazdy szkoleniowe w Austrii SKI - WORLD Szkoła Narciarska
Ostatnio zmieniany: 17 Sie 2012 11:02 przez filipski.
Aby napisać posta prosimy o założenie konta lub zalogowanie się.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łysy, gajowy01

Booster cudowna piąta klamra 17 Sie 2012 13:14 #6679

• gajowy01
  • ( Użytkownik )
  • gajowy01's Avatar
  • Wielki Zderzacz Hadronów
    735
Dzięki wielkie za tę odpowiedź - bo potwierdza moje przypuszczenia :) Czytuję tu i tam, że chodzi głównie o trzymanie i wygodę - podczas gdy wyobrażałem sobie, że ważniejsza jest sprężystość boostera i tego konsekwencje.

Akurat na zaprzyjaźnionym forum Skimania, jest dyskusja nt. - pozwoliłem sobie podlinkować twojego posta : )

Pytania - dla pewności:
Czyli jest on rozciągliwy - tak?
Jak oceniasz przydatność w amatorskiej, wolnej - w sensie "swobodnej" :) ew. w różnym terenie?
Wyjazdy do Tyrolu - sezon 18/19 - zapraszam :) regularne wyjazdy w Alpy, szkolenia ...carve diem :) nauka jazdy na nartach
Za tę wiadomość podziękował(a): Łysy

Booster cudowna piąta klamra 17 Sie 2012 16:27 #6681

• filipski
  • ( Użytkownik )
    1124
Jest rozciągliwy i wg. stopnia tej rozciągliwości dobiera się odpowiedni model-taka tabela z wagą narciarza.
W jeździe amatorskiej,wolnej jak najbardziej,chcesz poszaleć spinasz mocniej,dociskasz na maksa golenie-nie chcesz nie musisz.Podobnie jak pozostałe klamry w bucie-nie musisz ich tak ściągać,żeby mieć maksymalnie dopięty but i po każdym zjeździe jak nie poluzujesz to noga odpadnie.....
Nie wiem jak w terenie ,czyli poza trasą bo nie miałem przyjemności.

Booster cudowna piąta klamra 18 Sie 2012 16:41 #6689

• gajowy01
  • ( Użytkownik )
  • gajowy01's Avatar
    735
Łysy napisał:
Filip.....dzięki za pociągnięcie tematu , bardzo dobrze ująłeś istotę działania Boostera , jak wiesz zastanawiałem się nad jego zakupem , ale w sumie wybrałem opcję Camlocka , co niektórzy twierdzą , że jest lepszy w działaniu jak rzeczony Booster .

No tak - ale to coś nie jest elastyczne/sprężynujące?

Tymczasem nie mam jak, ale gdybym miał kupować buty to na oko najbliżej mi do tych:
www.skionline.pl/sprzet/buty-narciarskie...,x3-130-cs,3431.html
i też mają klamerkę, ale to booster raczej nie jest - czy może działa taka samo?

Salomona mam sprawdzonego, dla mnie OK, moje tymczasowe S. x-Wave 10 trzymają się całkiem dobrze mimo dość intensywnej eksploatacji:
www.skionline.pl/sprzet/buty-narciarskie...n,xwave-10,1363.html
wtedy to był najwyższy model w grupie, powiedzmy "amatorskiej", nigdy nie miałem kłopotów z "trzymaniem" rzepa - jest szeroki i solidny; do tego w tym modelu skorupa jest tak wyprofilowana, że strap (rzep) da się założyć bezpośrednio na botka, pod skorupą u góry.

Powiem tak - zależy mi na maksymalnej sztywności poprzecznej - i ew. sprężystości wzdłużnej, aktywnej pracy w tę stronę - zdarza się dość często, że jeżdżę z luźną najwyższą klamrą : )
Tymczasem to takie teoretyczne przymiarki, myślę że mogę spać spokojnie tymczasem bez boosterów i camlocków - ale warto wiedzieć na przyszłość, może trafi się okazja? : )
Wyjazdy do Tyrolu - sezon 18/19 - zapraszam :) regularne wyjazdy w Alpy, szkolenia ...carve diem :) nauka jazdy na nartach
Za tę wiadomość podziękował(a): Łysy

Booster cudowna piąta klamra 20 Sie 2012 14:24 #6698

• filipski
  • ( Użytkownik )
    1124
No cóż.Nie zgadzam się co do roli boostera w postawie na nartach,ale zaznaczam,że rzeczonego Tomka nie znam i nie widziałem człowieka na nartach,więc trudno mi cokolwiek na temat jego opinii napisać.
Sam booster pomaga,ale w końcowej fazie skrętu i to tyko w momencie,jeśli wychodzimy z niego dynamicznie,czyli pozostajemy "za nartami "z biodrami a ciężar rozkładamy na pięty.W spokojnej jeżdzie tego nie ma,więc booster nie jest rozciągnięty i nie pomaga w "dogonieniu"nart.Ale załóóżmy,że jedziemy dynamicznie.
Do niczego nam booster się nie przyda,jeśli taki skręt wykonamy na zwykłych nartach(powiedzmy allround),które nie posiadają odpowiedniej sprężystości.To samo ze zbyt miękkim obuwiem,czyli zdecydowanie największą rolę odgrywa tu odpowiedni sprzęt.
Nawet mając już takowy,ale jeśli nie przygotujemy odpowiednio naszych mięśni(zwłaszcza mm. brzucha) również booster będzie tylko piątą klamrą,czy rzepem.
Dopiero wszystkie czynniki:narty,buty,przygotowanie fizyczne,dynamiczna jazda pozwolą na wykorzystanie w pełni dodatkowego "kopa" jaki daje booster.
Zmiana stylu jazdy?Ostatnio taką przeżyłem zmieniając slalomki Salomon 3V prolink 205 cm, na atomica sl 12(wtedy 155 cm).
Potem ,może nie rewolucję,ale mały przewrót,jak zmieniłem buty salomon integlal 60,na atomic m110.
Ale nie miałem już poczucia wielkiej zmiany(poza wrażeniem bardziej dynamicznego wyjścia ze skrętu) w atomach rs 130 z boosterem.
No może raz,kiedy jeździłem na atomicu sl.12 ostrzonym na 0,2 spód i 85 bok...
Ostatnio zmieniany: 20 Sie 2012 15:53 przez filipski.

Booster cudowna piąta klamra 17 Wrz 2012 13:33 #6871

• gajowy01
  • ( Użytkownik )
  • gajowy01's Avatar
    735
Łysy napisał:
Przeglądnąłem właśnie nową kolekcję butów i zauważyłem , że większość firm w górnych półkach zaczęła stosować rzeczonego (Boostera) w postaci Camlocka . Źródło

Chyba jednak nie sprowadzał bym tych 2 rzeczy do jednej - ten elastomer to jednak chyba istotna różnica, ...inaczej przestał bym wierzyć w sens tego : ) Tzn. trzymanie to jedno a dynamiczna praca to drugie.

Ale bardziej chciałem się czymś podzielić - znalazłem kiedyś ciekawe miejsce w necie, a teraz akurat opinie na ten temat. Wydaje się że od profi gości, przynajmniej teoretycznie : )
www.facebook.com/Alpine.Ski.Racing.Coach...osts/220506594745139
Tymczasem tylko link, sorry - jest po angielsku - może w wolnej chwili przetłumaczę jakieś co ciekawsze opinie.

Parę z góry - więcej mi się nie chce teraz :)

#
Tomáš Hančar - pasek Booster jest jedną z najlepszych rzeczy, które mi się przydarzyły w nartach. Gorąco polecam.
#
Colin Martin - Dla mnie i mnóstwa moich klientów to działa, buty mają bardziej progresywny flex i znacznie lepsze "odbicie" (rebound w org.)
#
Tom Hamilton - Kocham je, i mam przy każdej parze butów, które mam. Sprzedałem również dużo klientom, którzy się ścigają lub jeżdżą ostro, daje butom bardziej progresywny flex.
#
Hal Melanson - Używam pasków Booster przez wiele lat! Uwielbiam dodatkowe napięcie z przodu. Znacznie lepsze naciągnięcie i odbicie.
#
Sam Collins - Świetne urządzenie, rekompensuje słabe dopasowanie buta
#
Alpine Ski Racing Coach's Corner - Dobrze jest usunąć luz między golenią i łydką a wewnętrznym botkiem, w ten sposób natychmiast można przenieść nacisk na narty. Jednak jeśli zrobisz to za mocno, będzie trudniej mieć odpowiednio ugięte kostki, co umożliwia stopniowanie płynnego ruchu, oraz centralną pozycję na nartach (wtf?)
#
Jenny Owens - Używam go, kocham
#
Sally White Polecam, używam - robi różnicę w moim narciarstwie - ogromna różnica na lepsze. ...tyle
#
Solf Eavid Miechti - używałem je na długo przedtem zanim pojawił się "Booster"
Ostatnio zmieniany: 17 Wrz 2012 16:26 przez gajowy01.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łysy, filipski
  • Strona:
  • 1

SKI szkoła

Reklama

OSTATNIE POSTY

• yzybob's Avatar
    • forex brokers
    • ad2222's Avatar
    • Wyjazdy za Ski-World.pl,Salzbur...
    • filipski's Avatar
    • Tatrzańska Łomnica Tatry Wysoki...
    • Plywak's Avatar
    • Czarny Groń - Rzyki (Praciaki,P...
    • filipski's Avatar
    • Mistrzostw Świata w narciarstwi...
    • lopatka's Avatar
    • Góra Kamieńsk
    • lopatka's Avatar
    • Falcade, 2019.01
    • jabol's Avatar
    • Co boli po nartach ?
    • jabol's Avatar
    • Belpiano w Południowym Tyrolu
    • jabol's Avatar
    • Valle D'Aosta, narty pod Mont B...

Więcej »

Facebook

Popularne tematy

Najpopularniejsze Wątki Odsłon
Humor 397
Nasz Lans i nowy sprzęt narcia... 292
Pogoda Zima - Sezon 2015/2016 243
Witamy nowych użytkowników 210
Wyjazdy ze Ski-World.pl(Salzbu... 169
Góra Kamieńsk 168
Naszywki i gadżety www.skifever.pl... 151
Białka Tatrzańska - KOTELNICA 149
Skki Trikke - czy to ma sens ?... 144
Tyrol ze Ski-World.pl 132

SKI Kontakt

Jesteś na stoku wydarzyło się coś ciekawego poinformuj innych narciarzy o panujących warunkach na stoku.

Prześlij zdjęcia Napisz klika słówNapisz jakie panują warunki

Zostań naszym Reporterem napisz jaka jest pogoda, warunki na stoku, zrób zdjęcia i wyślij swój materiał na:

[email protected]

T-Mobile: 664 128 339

Opłata za MMS i SMS wg stawek operatora.