SkiFever.pl

• Zwiększ rozmiar czcionki
  • Domyślny  rozmiar czcionki
  • Zmniejsz rozmiar czcionki
Witamy, Gościu
Username: Password: Zapamiętaj mnie
Słowa kluczowe
Pozostały sprzęt narciarski Wiązania Gogle Ochraniacze
  • Strona:
  • 1
  • 2

TEMAT: Kijki Leki

Kijki Leki 10 Lip 2012 19:29 #6482

• glonu86
  • ( Użytkownik )
  • glonu86's Avatar
  • Nowicjusz
  • Otrzymane podziękowania:
    7
Witam, witam i o zdrowie pytam ;)
Powiedzcie mi Panowie/Panie jak to jest z tym systemem w kijach i rękawicach Leki? Chodzi mi o tą pętelkę wszytą w rękawicę i wpinaną w kij. Działa to wypinanie czy nie?
Jak już wspominałem, trochę lubię gadżety :D Więc w zeszłym roku, przy jednym z alpejskich dzwonów złamałem kij... A że bez kijów jeździć nie umiem, musiałem je nabyć. Wybór oczywiście padł na gięte Leki z tym systemem, bo fajnie wyglądają (wiem że śmiesznie wygląda gość z moimi umiejętnościami i takimi kijami ale mam to gdzieś :D)
Jeden z kolegów instruktorów najpierw mnie oczywiście obśmiał, po czym stwierdził że są one niebezpieczne. Mówił żebym ich czasem nie wpinał tą pętlą bo można sobie krzywdę zrobić. Według mnie to bzdura totalna, bo skoro jest to dopuszczone do produkcji, musiało być testowane. Słyszeliście może coś o tym?
Ostatnio zmieniany: 10 Lip 2012 19:38 przez glonu86.
Aby napisać posta prosimy o założenie konta lub zalogowanie się.

Odp: Kijki Leki 10 Lip 2012 21:44 #6485

• glonu86
  • ( Użytkownik )
  • glonu86's Avatar
  • Nowicjusz
    7
A co ! Nie ma to tamto, kije profeska muszą być haha :D
Co do samego wypięcia to w kiju niby jest jakiś system(sprężynka taka), że przy większej sile ma puścić tą pętelkę, ale czy to działa - nie wiem. Nie zdążyłem się dobrze wydzwonić z nimi.

Odp: Kijki Leki 11 Lip 2012 09:05 #6487

• jabol
  • ( Użytkownik )
  • Stały Bywalec
    231
glonu86 napisał:
A co ! Nie ma to tamto, kije profeska muszą być haha :D
typowy towar dla gadżeciarzy
raz działa a raz nie
najlepsze zwykłe kilki na paskach
Za tę wiadomość podziękował(a): decentski, Łysy

Kijki Leki 07 Paź 2012 02:23 #7059

• gajowy01
  • ( Użytkownik )
  • gajowy01's Avatar
  • Wielki Zderzacz Hadronów
    729
Glonu - gratuluję zakupu ale szczerze mówiąc to nie musiałeś wydawać tych ładnych kilku stów na wersję GS : )
Wystarczyło Worldcup SL - proste i fajne, albo jeszcze lepiej wersję cywilną - są takie czarno-białe, alu i karbonowe.
Nie masz jednak szczęścia do instruktorów ...lub kolegów co cię wkręcają ; )
Oczywiście wpinanie nie jest niebezpieczne, a system ten oczywiście działa także jak bezpiecznik - przy upadku, szarpnięciu itp. kije się wypinają.

Poza tym ten system ma wiele zalet - wygodne i fajne jest wpinanie i np. ściąganie rękawiczki razem z kijkiem - ta jest przypięta, dynda sobie, a ty masz mniej luźnych gadżetów do dźwigania : ) Ogólnie polecam.

W sumie to nie wiem czy Glonu tu jeszcze zagląda ...ale ja w sumie w innej sprawie. Znalazłem ten wątek bo przypomniało mi się, że czegoś szukam - a nie chcę mnożyć bytów : )
Akurat mam karbonowe Leki z Triggerem, tę starszą wersję, z takim żółtym zatrzaskiem/klipsem mocowanym na specjalnym pasku na rękę.
Wyjaśniam - to jest tak, że także w nowym systemie (z pętelką) można używać oryginalne rękawice Leki od razu z pętelką, albo używać zakładanej opaski, której zaletą jest to, że można założyć na dowolną rękawiczkę.

...i jedną z tych opasek zgubiłem na wiosnę - lewą.
Szukam zatem takiej opaski z klipsem, lewej lub obu lub obojętne - prawą też od biedy można przypiąć.

Gdyby ktoś gdzieś trafił, widział, słyszał o jakiś pojedynczych do kupienia - to proszę o info : )

Kiedyś widziałem w Intersporcie , mają być w Tirol Ski, ale są tam dość drogie - może gdzieś jeszcze są, ktoś ma?

Załączam fotki prawego, który mi się ostał - o takie coś chodzi - ale lewe.

Update - w sieci znalazłem jeszcze fotkę, lepiej widać

Wyjazdy do Tyrolu - sezon 16/17 - zapraszam :) regularne wyjazdy w Alpy, szkolenia ...carve diem :) nauka jazdy na nartach
Ostatnio zmieniany: 07 Paź 2012 14:58 przez gajowy01.

Kijki Leki 09 Paź 2012 18:45 #7078

• W.W.
  • ( Użytkownik )
  • Stały Bywalec
    166
Witaj

Od zawsze używam kijów z bezpiecznikami produkcji Polsportu. Już dwa razy się przydały. Raz, przy totalu, zadziałały oba. Odleciały i narty i kijki i raz pękł mi talerzyk a kij wbił się bardzo głęboko. Bezpiecznik zadziałał i ramie bolało, ale nie zostało wywichnięte.
Obecnie jestem na etapie zakupu kijków dla żony i oczywiście będą to LEKI z systemem Trigeer S.
Pozdrawiam
WW
Za tę wiadomość podziękował(a): gajowy01

Kijki Leki 18 Lis 2013 15:12 #10505

• Snowfuny
  • ( Użytkownik )
  • Snowfuny's Avatar
  • Nowicjusz
    1
Jako, że sam jestem również na etapie poszukiwania odpowiednich kijków narciarskich i głównie również po to zarejestrowałem się na forum, aby poznać opinie i zdanie bardziej doświadczonych kolegów.

Dużo dobrego w internecie naczytałem się o firmie Komperdell. Co powiecie o kijkach tego producenta?
Jeśli ktoś nie kojarzy żadnego modelu to przykładowo można zobaczyć je tutaj:************

Myślę, że ceny nie są jakoś bardzo wygórowane w porównaniu do Leki czy Atomica to nawet bardzo tanie.
Z chęcią wysłucham wszelkich opinii zarówno posiadaczy, jak i zapalonych poszukiwaczy nowości i opinii.
Ostatnio zmieniany: 21 Lis 2013 23:11 przez decentski.

Kijki Leki 19 Lis 2013 11:11 #10508

• W.W.
  • ( Użytkownik )
  • Stały Bywalec
    166
Witam

Jak zapowiadałem, tak zrobiłem.
Kupiłem kijki Leki z systemem TrigerS - moim zdaniem rewelacja.
Zwłaszcza w zastosowaniu z rękawicami Leki. Utargowałem tyle, że jedną parę rękawic mam praktycznie za darmo.
Bezpiecznik sprawdziłem, działa doskonale. Ręka trzyma się pewnie na zapięciu. W eksploatacji system wpięcia sprawuje się bardzo dobrze. Wystarczy po prostu złapać kijek, a rękawica sama się wpina. Przy wypinaniu jeden ruch kciuka uwalnia od kijków.
Chciałbym zobaczyć fachurę, który z równa łatwością, zwłaszcza przy totalu, wysupłuje ręce z tradycyjnych pętli paskowych :evil:

Sprawdzone na kilku wyjazdach i szczerze polecam ten system, jak rozważasz zakup. Obecnie da się je kupić poniżej 200 zł.

Kolega z innego forum sprzedaje bardzo wysoki model, dł. 120 cm za cenę poniżej 200 zł.
Jak jesteś zainteresowany, to na prv podam ci linka, bo to inne forum.
Pozdrawiam
WW
Za tę wiadomość podziękował(a): Łysy, gajowy01

Kijki Leki 19 Lis 2013 20:31 #10514

• Stefan-Ski
  • ( Użytkownik )
  • Znawca forum
  • I Love skiing !
    1070
Ja mam dolnopółkowe od Salomona i też jestem zadowolony :lol2:
Za tę wiadomość podziękował(a): Iśka

Kijki Leki 20 Lis 2013 09:10 #10518

• Iśka
  • ( Użytkownik )
  • Princess Isia ®
    612
Ja miałam do tej pory kije podobno dziecięce ;) Wcale mi to nie przeszkadzało :narty:
ale teraz mam Leki umożliwiające łatwe wypięcie i jest jeszcze fajniej :narty: :brawo
Za tę wiadomość podziękował(a): Łysy, Stefan-Ski

Kijki Leki 20 Lis 2013 09:23 #10520

• kiedar
  • ( Admin )
  • kiedar's Avatar
  • Administrator
  • PJN - Pług Jest Najważniejszy
    940
Paulina młoda jesteś to kijki dziecięce w pełni uzasadnione :-)
Dekalog narciarski
To każdy narciarz powinien zobaczyć!
Jaworki 2012
Jaworki 2013
Moje hobby całoroczne
Za tę wiadomość podziękował(a): Łysy, Iśka

Kijki Leki 20 Lis 2013 09:44 #10521

• W.W.
  • ( Użytkownik )
  • Stały Bywalec
    166
Iśka napisał:
Ja miałam do tej pory kije podobno dziecięce ;)

Moja żona takoż. Były wystarczające do jazdy na nartach klasycznych, christianią NWN czy pozostałymi. :narty:
Teraz, po całkowitej wymianie sprzętu na taliowane narty, zmieniła się pozycja i potrzebne były znacznie dłuższe kijki.
Jako, że bezpiecznik był bardzo ważny, wybór Leki był oczywisty. A że kupowaliśmy sporo, to i utargowaliśmy co nieco. ;)
Szkoda, że chyba w tym roku nie uda się kupić butów DOHU dla żony. :sick:
Był by komplet i to pod kolor :biglol:
Pozdrawiam
WW
Ostatnio zmieniany: 20 Lis 2013 09:45 przez W.W..

Kijki Leki 20 Lis 2013 12:54 #10526

• Iśka
  • ( Użytkownik )
  • Princess Isia ®
    612
Ja nic o długości nie wspominałam :) Mam teraz identyczną :)
Jestem niska i tyle ;)

Kijki Leki 20 Lis 2013 18:19 #10530

• W.W.
  • ( Użytkownik )
  • Stały Bywalec
    166
Od zawsze.
Różnica w moich kijach do nart prostych, ( bo rozumiem, że o to pytasz, a nie o narciarstwo biegowe zwane czasem klasycznym) a obecnych wynosi ok 15 cm.
W narciarstwie "klasycznym", elementem christianii NWN lub christianii z przeciwskrętu, było zejście do przysiadu, tym niższe, im ostrzejszy był stok. Dlatego potrzebne były nieco krótsze kijki. Obcinałem je w miarę doskonalenie techniki jazdy.
Obecnie, na nartach taliowanych nie zachodzi taka potrzeba a więc kilki mogą być dłuższe.

Pozdrawiam
WW

Kijki Leki 20 Lis 2013 20:55 #10531

• gajowy01
  • ( Użytkownik )
  • gajowy01's Avatar
    729
W.W. napisał:
Od zawsze.
Różnica w moich kijach do nart prostych, ( bo rozumiem, że o to pytasz, a nie o narciarstwo biegowe zwane czasem klasycznym) a obecnych wynosi ok 15 cm.
W narciarstwie "klasycznym", elementem christianii NWN lub christianii z przeciwskrętu, było zejście do przysiadu, tym niższe, im ostrzejszy był stok. Dlatego potrzebne były nieco krótsze kijki. Obcinałem je w miarę doskonalenie techniki jazdy.
Obecnie, na nartach taliowanych nie zachodzi taka potrzeba a więc kilki mogą być dłuższe.

Przepraszam, ale to trochę pomieszanie z poplątaniem - nie wiem skąd taki tok myślenia, ale tkwiłeś w błędzie, i obawiam się , że jest tak dalej :)

W technikach odciążeniowych chodzi o ...odciążenie :) gdzie elementem ułatwiającym skręt jest wyjście w górę (w skrajnym uproszczeniu "na kiju"), a do tego pozycja (średnio licząc) była jednak kiedyś wyższa niż obecnie.
W bardziej współczesnych technikach (na krawędzi, z kompensacją itd.) pozycja jest ogólnie niższa.... dlatego niektórzy zalecają skrócenie kijków o np. 5 cm ...czemu nie wtóruję bo:
- po pierwsze - narty, wraz z wiązaniem, płytą czy jakimś lifterem są wyższe - wyżej się na narcie stoi niż kiedyś
- dwa, że techniki odciążeniowe dalej są niezbędne - więc niewiele się zmieniło; a w jeździe na krawędzi, mocno pogłębionej, kije i tak idą najczęściej na bok ...aż do momentu kiedy są potrzebne :)

Ale to w gruncie rzeczy nieważne, ważne jest coś innego:
tak czy owak - niezależnie od wszystkiego - lepiej mieć kije 5 cm za długie, niż 5 za krótkie, i tyle :)

PS.
Łysy - bez urazy ale byłbym ostrożny w komentowaniu Leki - oboje wiemy co mówiłeś i pisałeś choćby rok temu ;) :)
...cóż, każdy ma prawo w którymś momencie się mylić, ale pozytywne jest to, jak z "mylnego błędu" wychodzi ;) :)
Wyjazdy do Tyrolu - sezon 16/17 - zapraszam :) regularne wyjazdy w Alpy, szkolenia ...carve diem :) nauka jazdy na nartach
Ostatnio zmieniany: 20 Lis 2013 21:09 przez gajowy01.
Za tę wiadomość podziękował(a): Pazur, Łysy, Iśka

Kijki Leki 20 Lis 2013 23:40 #10534

• gajowy01
  • ( Użytkownik )
  • gajowy01's Avatar
    729
Łysy napisał:
gajowy01 napisał:

PS.
Łysy - bez urazy ale byłbym ostrożny w komentowaniu Leki - oboje wiemy co mówiłeś i pisałeś choćby rok temu ;) :)
...cóż, każdy ma prawo w którymś momencie się mylić, ale pozytywne jest to, jak z "mylnego błędu" wychodzi ;) :)

Krzychu ... małe sprostowanie !
Przypomnij sobie kilka ładnych lat wstecz kije Leki miały również system Trigger , było identyczne wpięcie , ale nie było tej sprężynki czyli systemu wypięcia i z takimi miałem do czynienia , potem dopiero unowocześniono ten system o ten bezpiecznik stąd wyszło to nieporozumienie , czasami i ja się mogę minąć z prawdą ;) nie będę zaprzeczał .
Dzięki za przypomnienie !

No nie całkiem tak - jak spojrzysz na poprzednią stronę wątku to zobaczysz że miałem także ten starszy typ Triggera, w kijkach karbonowych , wpinany (ciągle mam choć leżą sobie) z żółtym "pipantem" - i zapewniam, że też się wypinały przy szarpnięciu, choć sprężynki nie widać.
W nowych z pętelką też u mnie nie widać sprężynki - bo jest w środku rączki - widoczna jest w wersjach WC (takich jak twoich) - ale działa :)

Nic to, nieważne - fajny patent i tyle, szybki, wygodny i bezpieczniejszy - cóż: raz na milion przypadków ale zdarza się syndrom "kciuka narciarza" - w angielskiej terminologii znany także jako "kciuk gajowego" ....serio, przy dobijaniu królików zdarzała się ponoć taka kontuzja ;)

No i ja jestem akurat takim przykładem, że dałem sobie prawie wyrwać lewego kciuka ...na nartach, przy solidnej "turbo-glebie", nie przy króliku bynajmniej ;) :)
To było parę lat temu - od tego czasu raczej nie zakładałem pasków, a potem już kupowałem Leki.

Niestety, jako że Leki w ub. sezonie wypuściło sporo tańszych "cywilnych" modeli kijków na rynek (wcześniej były głównie drogie WC) - tak rynek rękawic Leki (z pętelką) w ub. sezonie został wysuszony niemal do cna. Na wiosnę półki z rękawicami Leki w Austrii stały często puste - a o negocjacjach cenowych (100-120 euro) nie było nawet mowy... i tyle mnie martwi, że muszę ciągle z "obrożami" na rękach ;)
Ostatnio zmieniany: 20 Lis 2013 23:44 przez gajowy01.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łysy, Iśka
  • Strona:
  • 1
  • 2

SKI szkoła

OSTATNIE POSTY

• decentski's Avatar
    • ThrustMe alternatywa dla kanapy...
    • kiedar's Avatar
    • Ach ta Jaworzyna .
    • Plywak's Avatar
    • Kalnica
    • decentski's Avatar
    • Zjazd St Moritz 12.02.2017
    • Plywak's Avatar
    • Baligród - Bystre
    • Plywak's Avatar
    • Które wybrać narty?
    • lopatka's Avatar
    • SkiAmade ze Ski-World.pl
    • Stefan-Ski's Avatar
    • Narciarstwo się kończy ?
    • Stefan-Ski's Avatar
    • Targi SPORT-ZIMA 2017 24-26 lut...
    • decentski's Avatar
    • Humor

Więcej »

Facebook

Popularne tematy

Najpopularniejsze Wątki Odsłon
Humor 378
Nasz Lans i nowy sprzęt narcia... 282
Pogoda Zima - Sezon 2015/2016 242
Witamy nowych użytkowników 181
Naszywki i gadżety www.skifever.pl... 151
Skki Trikke - czy to ma sens ?... 144
Białka Tatrzańska - KOTELNICA 136
Tyrol ze Ski-World.pl 132
Rozwój infrastruktury narciars... 127
Wam i sobie życzę. 125

SKI Kontakt

Jesteś na stoku wydarzyło się coś ciekawego poinformuj innych narciarzy o panujących warunkach na stoku.

Prześlij zdjęcia Napisz klika słówNapisz jakie panują warunki

Zostań naszym Reporterem napisz jaka jest pogoda, warunki na stoku, zrób zdjęcia i wyślij swój materiał na:

[email protected]

T-Mobile: 664 128 339

Opłata za MMS i SMS wg stawek operatora.