SkiFever

• Zwiększ rozmiar czcionki
  • Domyślny  rozmiar czcionki
  • Zmniejsz rozmiar czcionki
SkiFever Forum narciarskie O nartach na nartach - sprzęt, jazda, zdrowie. Jak dobrać i kupić buty narciarskie. Jakie Buty narciarskie Salomon Pro Quest 100 lub 110 Dalbello Panterra 100 -Lange XT 100 100LV
Witamy, Gościu
Username: Password: Zapamiętaj mnie
Słowa kluczowe
  • Strona:
  • 1

TEMAT: Jakie Buty narciarskie Salomon Pro Quest 100 lub 110 Dalbello Panterra 100 -Lange XT 100 100LV

Jakie Buty narciarskie Salomon Pro Quest 100 lub 110 Dalbello Panterra 100 -Lange XT 100 100LV 23 Lis 2014 22:57 #12166

• marcinesz
  • ( Użytkownik )
  • Nowicjusz
Podepnę się pod wątek, żeby nie mnożyć bytów.

Przede wszystkim dzień dobry wszystkim, bo nowy na forum jestem :narty:.

No więc przyszedł czas na wymianę moich Salomonów na coś innego. Korci mnie, aby to nie były tym razem Salomony, ale nigdy nic nie wiadomo.

Moje "wymiary" to 181cm / 72kg oraz wymiary stopy to 26,5cm / 95mm szerokość, więc raczej szczupła stopa. Jeżdżę na Elanach SL w skali umiejętności 7/10 (lubię: szybsze niebieskie -> samouk carvingowiec; czerwone - carving albo ześlizg na stromszych odcinkach; czarne - też nie pękam, ale to nie mój chleb powszedni).

Odwiedziłem kilka sklepów i na shortliście są (kolejność przypadkowa):
- Salomon Pro Quest 100 lub 110 - podobno głównie do "poza tras"; jak dla mnie dosyć miękkie jak na ten flex; tylko jedna klamra na cholewce i szeroki rzep. Fajne kolorki. Stosunkowo lekkie. Zastanawiam się, czy będą dobrze trzymać na tej jednej klamrze.
- Dalbello Panterra 100 - podoba mi się koncepcja klamry ukośnej na podbiciu, bo w butach, które mam pięta wychodzi mi do góry. Dalbello wydają się twarde przy wychyleniu kolana do przodu, może przez tę klamrę właśnie, usztywniającą zgięcie. Podobno te buty mają konstrukcję cholewki bardziej wyprostowaną niż inne - ponieważ czasami mam tendencję do "siadania na tyłach", zastanawiam się, czy dla mnie to dobrze. Ale przy przymierzaniu tego "wyprostowania nogi" nie zauważyłem. Wygodne, przy wychyleniu się do przodu wygodne na piszczeli.
- Lange XT 100 lub 100LV - kiedyś, parę lat temu, Lange'i obchodziłem szerokim łukiem - kiedyś założyłem i mojej kostce i podbiciu wystarczyło. Jak usłyszałem w sklepie, od paru lat Lange zaczął robić buty dla ludzi... I założyłem oba modele (szeroka i wąska stopa) i JEST OK . Najgorzej jest przy wkładaniu i zdejmowaniu - mają od cholery twardy plastik na zgięciu skorupy na podbiciu (te dwa skrzydełka plastiku, które rozgina się, aby wyjąć nieco język botka, aby włożyć / wyjąć stopę. Ale potem spoko - dobrze trzymają, piętę też, nie cisną, trochę boli, jak się pochyla na piszczelach. Ale tak to chyba najlepiej trzymają bez odczucia dyskomfortu na szerokość stopę.

Poradzicie coś?
Z góry dzięki za pomoc i pozdrawiam,

Marcin
Aby napisać posta prosimy o założenie konta lub zalogowanie się.

Jakie Buty narciarskie Salomon Pro Quest 100 lub 110 Dalbello Panterra 100 -Lange XT 100 100LV 24 Lis 2014 00:17 #12167

• Stefan-Ski
  • ( Użytkownik )
  • Znawca forum
  • I Love skiing !
  • Otrzymane podziękowania:
    993
Krótko i na temat Lange XT .
Mój syn jeździ w takowych 120 stkach i powiedział że to jeden z najlepszych butów jakie miał .
Na początku coś marudził że lekko ciśnie kostka ale jak noga rozgrzała botka to wszystko się unormowało .
To bucik na cały dzień On też ma wąską stopę i to właśnie chwalił że trzyma stopę dobrze .

Ja wybrałbym właśnie tego bucika a Ty zrobisz jak zechcesz .
Za tę wiadomość podziękował(a): dzidek666, marcinesz

Jakie Buty narciarskie Salomon Pro Quest 100 lub 110 Dalbello Panterra 100 -Lange XT 100 100LV 24 Lis 2014 00:22 #12168

• marcinesz
  • ( Użytkownik )
  • Nowicjusz
Dzięki - faktycznie rzeczowa i praktyczna odpowiedź. Poczekam jeszcze na opinie innych :-).

Jakie Buty narciarskie Salomon Pro Quest 100 lub 110 Dalbello Panterra 100 -Lange XT 100 100LV 24 Lis 2014 10:18 #12169

• decentski
  • ( Admin )
  • Administrator
  • Ski or not to ski :)
    1920
Cześć,

Stawiał bym na sprawdzone konstrukcje sam kiedyś myślałem o jakiś nietypowych butach Questach lub Dalbello a skończyło się na Head Raptor szerokość 98 cm. Po dwóch sezonach uważam że to doskonałe buty choć na początku czuć było że uwierają w okolicach placów i kostki, po 2-3 dniach ułożył się i są jak na miarę, pięta siedzi jak zalana betonem, moim zdaniem nie ma się co się ładować w jakieś wynalazki zwłaszcza że Salomon i Dalbello są dedykowane do jazdy free.

Nie jeździłem w Salomonach ani Dalbello ale obawiam się że są za szerokie i po kilku dniach noga będzie latała, wybierz wysoki modele Lange, Head zwłaszcza że jeździsz na SL potrzebujesz doskonałej kontroli narty i nie ma co kombinować, wiem że wygląd i dodatkowe bajery robią swoje ale to tylko chwyty marketingowe.

Pozdrawiam
www.skifever.pl/forum

Zostań naszym Reporterem napisz jaka jest pogoda, warunki na stoku, zrób zdjęcia i wyślij swój materiał na:
e-mail: Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.
T-Mobile: +48 664 128 339

Warunki na stokach
Filmy narciarskie
Sprzęt narciarski
Roooooobiiiieeeee startupy, prosto z kanapy
Internety robie imponuje Tobie, internet robię
Za tę wiadomość podziękował(a): dzidek666

Jakie Buty narciarskie Salomon Pro Quest 100 lub 110 Dalbello Panterra 100 -Lange XT 100 100LV 24 Lis 2014 11:47 #12171

• gajowy01
  • ( Użytkownik )
  • gajowy01's Avatar
  • Wielki Zderzacz Hadronów
    708
Jedyną prawidłową odp. znają twoje stopy :)
Chyba nikt nie robi badziewia, a i tak wszystkie buty powstają w Rumunii :)

Ode mnie tylko tyle:
- bierz najwyższy model na jaki cię stać, nie patrz na flexy - IMO wyższy model to lepszy but po prostu (jakość)
- zdaje się że te "dedykacje" do różnej jazdy to pic na wodę, bo skorupy mogę być te same, tylko kolorki inne; ...być może wkładki się różnią - takie info dotarło do mnie a propos jednej z poważnych firm obuwniczych ;)

...ja mam zasadę - najwyższy model, po prostu
Za tę wiadomość podziękował(a): Iśka, dzidek666

Jakie Buty narciarskie Salomon Pro Quest 100 lub 110 Dalbello Panterra 100 -Lange XT 100 100LV 26 Lis 2014 18:42 #12195

• marcinesz
  • ( Użytkownik )
  • Nowicjusz
Dzięki wszystkim za odpowiedzi - shortlistę rozszerzyły Atomic Hawxy 100, a z tego co widzę, to Raptory teraz mają chyba szerokość 96mm i nie ma flexów 100, tylko są albo 90 albo 115...

Na razie Lange XT wygrywają, może w wersji LV. W perspektywie dłuższe mierzenie butów w sklepie, może wtedy się coś sfinalizuje (zadziała selekcja negatywna).
  • Strona:
  • 1

OSTATNIE POSTY

• Skki Trikke Made in Poland
    • kiedar's Avatar
    • Góral Skipass
    • decentski's Avatar
    • Zillertal Lodowiec Hintertuxer ...
    • jabol's Avatar
    • Prognoza Pogody Zima 2016/2017 ...
    • decentski's Avatar
    • Jurgów - Hawrań
    • decentski's Avatar
    • Snow Factory - Fabryka Śniegu
    • Rafał's Avatar
    • Wyjazdy ze Ski-World.pl(Salzbur...
    • Pazur's Avatar
    • Wing Jump mini WingSuit mini ws...
    • jabol's Avatar
    • Kolana
    • Iśka's Avatar
    • SPRZEDAM NARTY :: SALOMON ENDUR...

Więcej »

Facebook

Popularne tematy

Najpopularniejsze Wątki Odsłon
Humor 346
Nasz Lans i nowy sprzęt narcia... 275
Pogoda Zima - Sezon 2015/2016 242
Witamy nowych użytkowników 171
Naszywki i gadżety www.skifever.pl... 151
Skki Trikke - czy to ma sens ?... 144
Tyrol ze Ski-World.pl 132
Białka Tatrzańska - KOTELNICA 130
Rozwój infrastruktury narciars... 127
Wam i sobie życzę. 125

SKI Kontakt

Jesteś na stoku wydarzyło się coś ciekawego poinformuj innych narciarzy o panujących warunkach na stoku.

Prześlij zdjęcia Napisz klika słówNapisz jakie panują warunki

Zostań naszym Reporterem napisz jaka jest pogoda, warunki na stoku, zrób zdjęcia i wyślij swój materiał na:

[email protected]

T-Mobile: 664 128 339

Opłata za MMS i SMS wg stawek operatora.