SkiFever

• Zwiększ rozmiar czcionki
  • Domyślny  rozmiar czcionki
  • Zmniejsz rozmiar czcionki
SkiFever Forum narciarskie Ogłoszenia - sprzedam, kupię, zamienię. Wyjazdy organizowane przez forumowiczów Wyjazdy do Tyrolu 14/15 - zapraszam :)
Witamy, Gościu
Username: Password: Zapamiętaj mnie
Słowa kluczowe
  • Strona:
  • 1
  • 2
  • 3

TEMAT: Wyjazdy do Tyrolu 14/15 - zapraszam :)

Wyjazdy do Tyrolu 14/15 - zapraszam :) 22 Paź 2014 21:39 #11978

• gajowy01
  • ( Użytkownik )
  • gajowy01's Avatar
  • Wielki Zderzacz Hadronów
  • Otrzymane podziękowania:
    706
Serdecznie zapraszam na moje wyjazdy na narty - podobnie jak w ub. sezonie do Tyrolu.

Najbliższy wyjazd związany z inauguracją Pucharu Świata w Sölden.

25-28.10 - 4 dni na nartach - Wyjazd w piątek wieczorem, powrót po nartach z wtorku na środę,

Zawody (wstęp wolny) są w sobotę i niedzielę, my zostaniemy i pojeździmy do wtorku - miejsca (lodowce) zależą od fantazji i woli grupy, z pewnością chcę odwiedzić także inne lodowce - np. Pitztal i Stubai.

Reszta standardowo, większość szczegółów podobnie jak w ub. sezonie.
Wstępnie, w przybliżeniu:
kwatera, 3 noclegi: 3 x ok. 17-22 euro/os./noc (zależnie od standardu, obsady itd.);
transport jazda na miejscu ...własny skibus pod drzwiami ;) 350-400 zł.
Karnety w kasie, wg cennika ośrodka: 4 dni - teraz ok. 160 euro.

Wyjazdy busikiem z Krakowa, na ogół przez Górny Śląsk (A4 na Katowice, Gliwice) dalej na południe A1 na Ostrawę, w uzasadnionych przypadkach mogę jechać A4 przez Wrocław, Niemcy.
Renault Trafic 9-os. wersja Long - dużo miejsca na wszystko, np. na narty :)
Przy korzystnych wiatrach udaje się zgrywać wyjazdy i szkolenia z kolegą Jaro z Gdyni (ogólnie Polska północna)

Zapraszam do wątku z ub. sezonu - sporo zdjęć, szczegółów i in., warto przeglądnąć:
www.skifever.pl/forum/wyjazdy-organizowa...lenie?start=15#11440
Mam nadzieję, że w tym roku będzie podobnie :)

Oczywiście na wyjazdach zawsze możliwe jest ew. szkolenie dla chętnych - więcej nt. szkoleń tu:
www.skifever.pl/forum/176-wycieczki-wyja...lenia-w-alpach#11977
Aby napisać posta prosimy o założenie konta lub zalogowanie się.

Wyjazdy do Tyrolu 14/15 - zapraszam :) 23 Paź 2014 22:27 #11982

• gajowy01
  • ( Użytkownik )
  • gajowy01's Avatar
    706
gajowy01 napisał:
25-28.10 - 4 dni na nartach - Wyjazd w piątek wieczorem, powrót po nartach z wtorku na środę,

Parę słów o pogodzie i spodziewanych warunkach. Październik dotąd się kisił, jazda była na starym śniegu na lodowcach.
Aż tu nagle w ciągu ostatnich 2 dni spadła cała masa śniegu, miejscami 1 metr lub więcej, i tak to np. wygląda teraz :)

Więcej podobnych zdjęć z dzisiejszego dnia jest tutaj :)

Natomiast pogoda na najbliższy weekend wygląda tak: pełne słonce, i kilkustopniowy mrozik u góry :)

Weekend zapowiada się "10 na 10" - więc jak nie teraz to kiedy?
☀ ☀ ☀
Zapraszam - mam miejsca :)
Ostatnio zmieniany: 23 Paź 2014 22:57 przez gajowy01.
Za tę wiadomość podziękował(a): jabol

Wyjazdy do Tyrolu 14/15 - zapraszam :) 24 Paź 2014 08:54 #11983

• jabol
  • ( Użytkownik )
  • Stały Bywalec
    205
gajowy01 napisał:
Parę słów o pogodzie i spodziewanych warunkach. Październik dotąd się kisił, jazda była na starym śniegu na lodowcach.
Aż tu nagle w ciągu ostatnich 2 dni spadła cała masa śniegu, miejscami 1 metr lub więcej, i tak to np. wygląda teraz :)
szczerze zazdroszczę
Jaka jest szansa że że otworzą w tych warunkach przynajmmniej część "nielodowcowych" wyciągów ?
Za tę wiadomość podziękował(a): gajowy01

Wyjazdy do Tyrolu 14/15 - zapraszam :) 24 Paź 2014 16:04 #11985

• gajowy01
  • ( Użytkownik )
  • gajowy01's Avatar
    706
jabol napisał:
gajowy01 napisał:
szczerze zazdroszczę
Jaka jest szansa że że otworzą w tych warunkach przynajmmniej część "nielodowcowych" wyciągów ?

Moim zdaniem na razie żadna ...ale za parę dni? Kto wie... :) nie ma reguł.
2 lata temu wjeżdżało się gondolą na Giggijocha już pod koniec października, nie wiem czy nawet nie na inauguracji Pucharu Świata (?) ...a może dopiero na 1 listopada? ...pewności nie mam, ale dość wcześnie.
Dla odmiany - rok temu w połowie listopada nie było o tym w ogóle mowy.
Tak, że reguły nie ma - zależy jaka pogoda, warunki itd.

Jedno jest pewne w ostatnich latach, że wyłączają Giggijocha kilka dni przed majówką, jak tylko odśnieżą górne parkingi - niezależnie jakie warunki są u góry :/
Jeździłem po Gaislechkogel i Giggijoch jeszcze 27.04 tego roku, i był to ostatni dzień działania (niedziela) - mimo, że śniegu u góry nie brakowało.

PS.
kolejne terminy niebawem - zapraszam :)
Ostatnio zmieniany: 24 Paź 2014 16:05 przez gajowy01.

Wyjazdy do Tyrolu 14/15 - zapraszam :) 25 Paź 2014 22:15 #11992

• jabol
  • ( Użytkownik )
  • Stały Bywalec
    205
gajowy01 napisał:
PS.

planujecie co w okolicach 15 listopada ?

Wyjazdy do Tyrolu 14/15 - zapraszam :) 03 Lis 2014 00:57 #12032

• gajowy01
  • ( Użytkownik )
  • gajowy01's Avatar
    706
jabol napisał:
gajowy01 napisał:

planujecie co w okolicach 15 listopada ?

Jeśli się wybierzesz ze mną/z nami to niewykluczone :) Dziś ktoś pytał telefonicznie o taki termin - gdyby było parę osób to chętnie, dlatego "wymyśliłem" ten termin :) btw. pod koniec miesiąca mogę mieć problem z pracą, tzn. będę mocno zajęty - dlatego spróbuję pojechać wcześniej w listopadzie...?

Tymczasem krótko na temat, ...powiedzmy, że zamiast relacji :)
- warunki na lodowcach były (i są) fantastyczne - tamten opad sprzed wyjazdu radykalnie poprawił sytuację (zgodnie z oczekiwaniami)
- w przyszłym tygodniu chyba spadnie kolejny metr u góry ;)
- przyjdzie czas na więcej fotek czy relacji ale tymczasem na szybko ładne panoramki z Pitztaler Gletscher z ostatniego wyjazdu (poniżej)

- i przede wszystkim zajawka przyszłych terminów
8-11.11 (długi weekend) Sölden i okolice - trudno mi ocenić czy mam jeszcze miejsca czy nie, zapraszam, ew. na listę rezerwową, może ogarniemy dodatkowy transport
15-18.11 - dolina Oetztal, czyli Sölden + Obergurgl-Hochgurgl + może coś extra??? - mam miejsca, zapraszam :)

Ostatnio zmieniany: 03 Lis 2014 01:14 przez gajowy01.
Za tę wiadomość podziękował(a): decentski, jabol

Wyjazdy do Tyrolu 14/15 - zapraszam :) 06 Lis 2014 13:13 #12055

• gajowy01
  • ( Użytkownik )
  • gajowy01's Avatar
    706
gajowy01 napisał:
(...)
8-11.11 (długi weekend) Sölden i okolice - trudno mi ocenić czy mam jeszcze miejsca czy nie, zapraszam, ew. na listę rezerwową, może ogarniemy dodatkowy transport
15-18.11 - dolina Oetztal, czyli Sölden + Obergurgl-Hochgurgl + może coś extra??? - mam miejsca, zapraszam :)

Hej, na najbliszy weekend mam 1 ostatnie miejsce wolne - chętnie dla dziewczyny bo jest w grupie akurat jedna "nie do pary" - więc koleżanka by się przydała :) ale nie jest to warunek(!) - grupa jest większa, chałupa ma 25 łóżek więc jakoś się to poukłada ;) u kol. z Gdyni też jest 1 miejsce.
Wyjazd z Krakowa - jutro wieczorem, nie wcześniej o g. 21, na Śląsku ok. 22-23.
Powrót we wtorek po nartach - w nocy z wtorku na środę już we własnym łóżku :)

Głównym naszym celem jest Sölden, czyli Oetztal ...reszta zależy od rozwoju sytuacji pogodowej i związanej z warunkami, wyciągami itd. Na razie od paru dni wali śniegiem, ale musi przestać - i wg prognoz na weekend ma się uspokić i zaświecić słońce ...jednym słowem bajka :)
Liczę, że wybór ośrodków/wycągów jakoś się powiększy ...? :)

Na kolejny termin w przyszły weekend - luz blues ...miejsca są :)

W załączeniu kilka zdjęć z ost wyjazdu, tym razem fotki z Sölden. Jeździliśmy wtedy 2 dni w Sölden i 2 na Pitztalu (foto wyżej).
Tu fotki głównie z zawodów PŚ, mam tego sporo więcej - ale z ogarnęciem tego jest problem ...czas :)

Ostatnio zmieniany: 06 Lis 2014 13:16 przez gajowy01.
Za tę wiadomość podziękował(a): Iśka, jabol

Wyjazdy do Tyrolu 14/15 - zapraszam :) 07 Lis 2014 14:54 #12072

• gajowy01
  • ( Użytkownik )
  • gajowy01's Avatar
    706
UWAGA: zwolniło sie nagle 1 miejsce, wiec mam w tym momencie dwa wolne na dzisiejszy wyjazd wieczorem, gdyby ktoś chciał, ew. para to zapraszam, pilny kontakt tel. najlepszy - urobimy jakieś argumenty motywacyjne, promocje czy coś takiego :) Mam wpływ na koszty transportu.
Cóż, nagła historia, choroba ...bywa i tak :/

Wyjazd wieczorem, z Kraka ok. 21, na Śląsku ok. 23... jest jeszcze czas, żeby się ogarnąć :)

Update - jw. - nieaktualne.
Zapraszam za tydzień: 15-18.11, 4 dni - Sölden, Obergurgl-Hochgurgl, Stubai ...czyli b. wypasione ski-safari po Tyrolu
Ostatnio zmieniany: 07 Lis 2014 20:43 przez gajowy01.

Re:Odp: Wyjazdy do Tyrolu 14/15 - zapraszam :) 13 Lis 2014 14:33 #12103

• gajowy01
  • ( Użytkownik )
  • gajowy01's Avatar
    706
Hej, raczej krótko i bez fotek, bo piszę z telefonu ...remontem instalacji ktoś mi robi sabotaż, prądu brak :)

Wyjazd w terminie: 15-18.11 - to dni na śniegu, czyli 4 dni jazdy.

Koszty są takie w założeniu:
Karnet (w kasie): np. 3 dni w Sölden 126 euro + 1 x Stubai 43 eur.
Jest także opcja na Obergurgl-Hochgurgl dodatkowo (np. zamiast 1 dnia w Sölden).

Kwatera: przyjmijmy wstępnie ok. 3x20-25 euro, zależy to od układu i ilości osób, i lokalizacji przede wszystkim.

Transport, tam i z powrotem, dojazdy na miejscu: 350-400 zł, Jeśli byłoby was wiecej to urobimy jakąś zniżkę :) na to mam wpływ. Na inne czynniki nie.

Mam 3 miejsca.

Wyjazd w najbliższy piątek (14.11) późnym wieczorem, jazda 4 dni, powrót z wtorku na środę, w Kraku z powrotem ok. 1-2 w nocy.

Jade z Krakowa na Śląsk, dalej na Ostrawę.
Są osoby z różnych rejonów, można ugadać wspólny dojazd do mnie.

Zapraszam i pozdrawiam,
Można pisać, można dzwonić ( nr tel. mam w profilu) - wyjaśnię ew. inne szczegóły, dogadamy się :)

Krzych
Za tę wiadomość podziękował(a): kiedar, Iśka

Wyjazdy do Tyrolu 14/15 - zapraszam :) 21 Lis 2014 10:59 #12154

• gajowy01
  • ( Użytkownik )
  • gajowy01's Avatar
    706
Najbliższy wyjazd do Ischgl w terminie: 29.11-02.12.14 - na 4 dni jazdy.
Możliwy program: 1. dzień np. Sölden, lub tam gdzie otworzą coś fajnego + 3 dni Ischgl

Koszty w przybliżeniu: suma za karnety - ok. 164 euro, kwatera - ok. 70 euro (3 noclegi) + transport 370-400 zł.
Zapraszam, mam ostatnie miejsca :)

Tu parę fajnych fotek z ostatniej niedzieli w Sölden:
https://www.facebook...14284817&type=1

a tu fotka opublikowana przez Ischgl wczoraj - chyba są gotowi ;)

Do tego niewykluczone inne atrakcje - np. koncert Jamesa Blunta w sobotę w Ischgl
www.ischgl.com/en/top-events-ischgl-tyro...ening_topevent181891

...ew. inne otwarcia sezonu dla zainteresowanych ;) :)
www.facebook.com/events/888111621220206/?fref=ts

Za tę wiadomość podziękował(a): Iśka, Stefan-Ski

Wyjazdy do Tyrolu 14/15 - zapraszam :) 26 Lis 2014 02:40 #12190

• gajowy01
  • ( Użytkownik )
  • gajowy01's Avatar
    706
Zapraszam na kolejne możliwe terminy: :)

Terminy są określone, ośrodki mogą się częściowo zmieniać zależnie od pogody, warunków etc.
Przy czym np. na grudzień ogólnie kierunek jest jeden - zachodnia część Tyrolu Północnego.
Staram się też trzymać jednej zasady, że wyjazd jest zawsze w piątek późnym wieczorem (z wyjątkiem weekendów "specjalnych").

6-9.12: Serfaus-Fiss-Ladis = 4 dni (zależnie od warunków śniegowych może być coś z niżej wymienionych) - "free ski" czyli tani wyjazd/promocje na karnety

13-17/18.12: ski-safari w zachodniej częsci Tyrolu = 5/6 dni, SFL + Ischgl, ew. Nauders, Hochzeiger, może coś jeszcze - free ski, jw!

20-23.12 ...mało realny termin - choć raz wyszła taka "przedświąteczna dezercja", a może 3 dni, gdzieś blisko (SkiWelt?)

Sylwester 27.12-01.01 będziemy improwizowali, ok. 5 dni - ale zawsze coś się udawało skleić fajnego :)

3-6.01 (3 króli, wolny wtorek): 4 dni - jak się zima zacznie to będę wiedział gdzie jest OK, rok temu o tej porze zmieniałem plany ze względu na warunki, nie ma sensu więc dziś określać dokładnie miejsca.

10-13/14.01: 4-5 dni - Zillertal (?)

17-21/22.01: dolina Paznauntal, czyli przede wszystkim świetne Ischgl, a także mniejsze ale fajne, See, Kappl, Galtür - 5/6 dni

24.01-27/28.01 - w tym roku pozycja obowiązkowa - Puchar Świata w Kitzbühel (głównie DH)...oczywiście jako dodatek do wyjazdu. W grę wchodzi Kitzbühel, SkiWelt, ew. Zillertal Arena, i okolice.

Wracając do poprzednich wyjazdów - tu sporo zdjęć z inauguracji Pucharu Świata w Sölden:
www.facebook.com/skibuscompl/posts/763789790336210

A poniżej parę fotek z pięknego długiego weekendu 8-11.11, głównie w Sölden

Za tę wiadomość podziękował(a): Iśka, Stefan-Ski

Wyjazdy do Tyrolu 14/15 - zapraszam :) 27 Lis 2014 13:11 #12202

• gajowy01
  • ( Użytkownik )
  • gajowy01's Avatar
    706
Zwolniło mi się 1 miejsce na najbliższy wyjazd do Ischgl.

4 dniówka: 29.11-02.12.
W planach 1 dzień w Sölden (na 90%) + 3 dni w Ischgl.

Zapraszam - szczegóły na telefon lub PW.
Wyjazd z Krakowa (przez Śląsk) w najbliższy piątek wieczorem.

...a Ischgl wygląda obecnie tak jak na obrazkach pod linkiem
www.facebook.com/paznaun.ischgl/posts/10152964569795649
a tak wygląda mapka Ischgl:
www.ischgl.com/de/active/skigebiet/piste...nteraktiv/pistenplan
Dziś otwarli, całkiem sporo, ponad 70 km tras ... a może być tylko lepiej :)

Więcej zdjęć z minionego weekendu 8-11.11 tutaj:
www.facebook.com/media/set/?set=a.765289...7637114284817&type=1

Prognozy na najblższy weekend raczej w porządku :)

Ostatnio zmieniany: 27 Lis 2014 13:15 przez gajowy01.

Re:Wyjazdy do Tyrolu 14/15 - zapraszam :) 02 Gru 2014 16:10 #12265

• gajowy01
  • ( Użytkownik )
  • gajowy01's Avatar
    706
Zwolniło sie 1 miejsce z Krakowa na najbliższy 4-dniowy wyjazd, 6-9.12: 3 dni Ischgl + 1 Kaunertal.
Wyjazd z Krakowa w piątek ok. 21, przez Śląsk.
Koszty: kwatera 66-69 EUR, suma za karnet ok. 155 EUR, transport 95 EUR. Wiecej na priv.
www.facebook.com/skibuscompl/posts/767740573274465

Wyjazdy do Tyrolu 14/15 - zapraszam :) 11 Gru 2014 12:53 #12351

• gajowy01
  • ( Użytkownik )
  • gajowy01's Avatar
    706
Zapraszam na tzw. "przedświąteczną dezercję", czyli 4 dni jazdy 20-23.12
Choć to "trudny termin" tuż przed świętami - to parę osób pytało, może się uda zbudować?
Inne rozwiązania:
- a może termin dzień wcześniej? 19-22.12 na śniegu ...np. wyjazd wyjątkowo w czwartek wieczorem, powrót dzień przed Wigilią, tj. z poniedziałku na wtorek ...Wigilia w środę dopiero
- a może 3 dni od soboty (wyjazd w piątek)? Jestem otwarty na temat :)

Gdzie? może gdzieś bliżej - od najbliższego weekendu startuje sporo ośrodków w Tyrolu, choćby duży ośrodek pt. SkiWelt (280 km tras) + parę innych pobliskich, czyli w kwestii dojazdu/powrotu - szybko bo blisko.

Kolejne możliwe terminy

* Ciągle próbuję zbudować wyjazd sylwestrowy - ok. 5 dni.

* Pewny termin: 3-6.01 (3 króli, wolny wtorek): 4 dni - jak się zima zacznie na serio ...a właśnie to robi :) to będę wiedział gdzie jest OK, nie ma sensu więc dziś określać dokładnie miejsca - wiadomo że Tyrol :)

10-13/14.01: 5 dni - Zillertal

17-21/22.01: dolina Paznauntal, czyli przede wszystkim świetne Ischgl, a także mniejsze ale fajne, See, Kappl, Galtür - 5/6 dni

24.01-27/28.01 - w tym roku pozycja obowiązkowa - Puchar Świata w Kitzbühel (głównie DH)...oczywiście jako dodatek do wyjazdu. W grę wchodzi Kitzbühel, SkiWelt, ew. Zillertal Arena, i okolice.

2. połowa lutego - Osttirol ...jak najdalej od Bawarii

Poniższy filmik nie jest mojego autorstwa - ale Duńczycy (sic!) całkiem fajnie uchwycili klimat Ischgl w ostatni weekend :)

Przypominam o możliwości niedrogich szkoleń - więcej nt. tu:
www.skifever.pl/forum/176-wycieczki-wyja...lenia-w-alpach#11977

Wyjazdy do Tyrolu 14/15 - zapraszam :) 26 Gru 2014 19:32 #12383

• gajowy01
  • ( Użytkownik )
  • gajowy01's Avatar
    706
Wyjeżdżam teraz na Sylwestra na 6 dni, zaraz potem na 3 króli (4 dni) - ale można pisać, dzwonić ..odbieram, choć wolę wieczorem, nie na nartach :)

Podrzucam kolejne możliwe terminy: terminy są określone, ośrodki mogą się częściowo zmieniać zależnie od pogody, warunków etc.
Staram się też trzymać jednej zasady, że wyjazd jest zawsze w piątek późnym wieczorem (z wyjątkiem weekendów "specjalnych").

3-6.01 (3 króli, wolny wtorek): 4 dni - jak się zima zacznie to będę wiedział gdzie jest OK, rok temu o tej porze zmieniałem plany ze względu na warunki, nie ma sensu więc dziś określać dokładnie miejsca.
Wchodzą w grę: głównie Zillertal, ew. Oetztal (Sölden) ...lub cokolwiek innego fajnego, jeśli teraz ta zima się poprawi wyraźnie :)
Ostatnie miejsca w busiku z Krakowa, z 3city - 1 miejsce wolne.

10-14.01: 5 dni - świetna dolina Zillertal (Mayrhofen, Arena, Kaltenbach),
ew. Oetztal czyli Sölden, Kühtai + Hochoetz, ew. Obergurgl-Hochgurgl
ostatnie 3 miejsca

24.01-27/28.01 - w tym roku pozycja obowiązkowa - Puchar Świata w Kitzbühel (głównie DH)...oczywiście jako dodatek do wyjazdu. W grę wchodzi Kitzbühel, SkiWelt, ew. Zillertal Arena, i okolice. 5-6 dni

2. połowa lutego - ferie małopolskie -> Osttirol ...jak najdalej od Bawarii :)
2 możliwe terminy - od 14.02 (4-5 dni), i od 21.02 (6 dni?)

itd. ... oczywiście to tylko plany, a życie, pogoda, warunki i cała rzeczywistość pokaże jak będzie ...tak czy owak - zapraszam :)

W załączeniu parę fotek z wyjazdu sprzed miesiąca, Sölden + Ischgl ...nowsze leżą nieogarnięte :)
Więcej tutaj: www.facebook.com/media/set/?set=a.772236...7637114284817&type=3
dostępne bez konta, logowania itp.

...cut ...innym razem fotki :)
Ostatnio zmieniany: 26 Gru 2014 21:29 przez gajowy01.
  • Strona:
  • 1
  • 2
  • 3

OSTATNIE POSTY

• Pazur's Avatar
    • Ostatnie grzybobranie w tym rok...
    • jabol's Avatar
    • Austria czy Włochy ??
    • gajowy01's Avatar
    • Witamy nowych użytkowników
    • gajowy01's Avatar
    • Muszę kupić też buty. Polecilib...
    • Plywak's Avatar
    • Jak zakładać buty narciarskie
    • decentski's Avatar
    • Ograniczenia Dla Instruktorów w...
    • Imbachhorn's Avatar
    • O czym pamietać jadąć na narty ...
    • Imbachhorn's Avatar
    • Suszarki do butów narciarskich
    • Imbachhorn's Avatar
    • Gogle na sezon 2016/2017
    • Imbachhorn's Avatar
    • Czy można prać rękawice narciar...

Więcej »

Facebook

Popularne tematy

Najpopularniejsze Wątki Odsłon
Humor 346
Nasz Lans i nowy sprzęt narcia... 275
Pogoda Zima - Sezon 2015/2016 242
Witamy nowych użytkowników 171
Naszywki i gadżety www.skifever.pl... 151
Skki Trikke - czy to ma sens ?... 144
Tyrol ze Ski-World.pl 132
Białka Tatrzańska - KOTELNICA 130
Rozwój infrastruktury narciars... 127
Wam i sobie życzę. 125

SKI Kontakt

Jesteś na stoku wydarzyło się coś ciekawego poinformuj innych narciarzy o panujących warunkach na stoku.

Prześlij zdjęcia Napisz klika słówNapisz jakie panują warunki

Zostań naszym Reporterem napisz jaka jest pogoda, warunki na stoku, zrób zdjęcia i wyślij swój materiał na:

[email protected]

T-Mobile: 664 128 339

Opłata za MMS i SMS wg stawek operatora.