SkiFever.pl

• Zwiększ rozmiar czcionki
  • Domyślny  rozmiar czcionki
  • Zmniejsz rozmiar czcionki
SkiFever Forum narciarskie O nartach na nartach - sprzęt, jazda, zdrowie. Jak dobrać i kupić buty narciarskie. Tecnica Phoenix Max 10 Air Shell
Witamy, Gościu
Username: Password: Zapamiętaj mnie
Słowa kluczowe
  • Strona:
  • 1
  • 2

TEMAT: Tecnica Phoenix Max 10 Air Shell

Tecnica Phoenix Max 10 Air Shell 21 Paź 2013 00:01 #10307

• Przemol
  • ( Użytkownik )
  • Przemol's Avatar
  • Młodszy forumowicz
  • Otrzymane podziękowania:
    81
Witam, sezon niebawem,więc nadeszła pora na nowe buty,poprzednie Salomon misiom xt okazały się być o numer za duże ( pozdrawiam sprzedawców z Go sportu). Jazda na nich, po rozwiniecie umiejętności okazała się to istnym koszmarem.
Uświadomiłem to sobie dopiero wypozyczajac odpowiednio dobrane buty (niestety dopiero w Austrii ).
Co prawda dopieo początek sezonu, ale wybrałem się dzisiaj do łódzkich sklepów i z tego co miałem okazje przymierzać najbardziej mimodpowiadaje wymienione w tytule.
Rewelacyjny system dopasowania i usztywnienia stopy Air Shell,oraz niezaprzeczalny wygoda, skłaniają mnie do zakupu tego modelu.
Czy ktoś z Was szanowni forumowicze posiada może te buty? Ciekaw jestem opinii na ich temat.
Dodam iż będzie to mój 4 sezon i podobnie jak w poprzednim mam zamiar sporo pojeździć. czhbemsie na nartach swobodnie i bezpiecznia, sporo pracowałem w ub. Sezonie nad technika, wiec nie mam obaw co do swoich umiejętności.
Planuje w tym roku trochę pojeździć na Słowacji , w naszych ośrodkach ,a w majo tradycyjnie lodowiec.
Czysto będzie dobry wybór?
Jak na razie To najwygodniejsze buty jakie miałem na nogach.
Ciekaw jestem Waszego zdania.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniany: 21 Paź 2013 00:05 przez Przemol.
Aby napisać posta prosimy o założenie konta lub zalogowanie się.

Tecnica Phoenix Max 10 Air Shell 22 Paź 2013 11:55 #10322

• Przemol
  • ( Użytkownik )
  • Przemol's Avatar
  • Młodszy forumowicz
    81
Dzięki za info, wczoraj spędziłem prawie dwie godziny w Gold-sport ,jednym z najlepszych sklepów w Polsce, niestety byty które mi oferowano (takie właśnie na wyrost) zupełnie mi nie pasowały. A do formowania skorupy nikt mnie nie przekona.bu po prostu powinien pasować, Co innego wkładki.
Natomiast moje wrażenia? Sorry, ale jeśli po 20 min. Mam zmęczone stopy , to nikt mi nie wmówi ze są to dobra- na wyrost sportowe buty, a wymawiania na sile ze taki a nie inny flex , czy konstrukcja jest dla mnie najlepsza nie przekona mnie. But ma być przede wszystkim wygodny, bo mam w nim spędzać dobre kilka godzin, wiec komfort jest najważniejszy.
I jeszcze jedno ,nie planuje ścigać się na nartach, interesuje mnie tylko jazda rekreacyjna, wiec buty RACE raczej mnie nie interesują.
Byty Tecnica jak do tej pory dają mi największy komfort, a dywagacje ,czy poduszki wytrzymają? W końcu jest gwarancja,w normalnych "kapciach"tez może się coś popsuć .zasze mogę kupić dokładnie takie same buty jak miałem do tej pory , tylko w odpowiednim rozmiarze.
A wracając do mojego pytania , miałem na myśli raczej użytkowników owych butów, a nie stwierdzenie, ze ktoś zna kogoś , kto miał te duty na nogach.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniany: 22 Paź 2013 12:06 przez Przemol.

Tecnica Phoenix Max 10 Air Shell 24 Paź 2013 09:13 #10346

• mirekn
  • ( Użytkownik )
  • mirekn's Avatar
  • Młodszy forumowicz
    73
Przemol napisał:
But ma być przede wszystkim wygodny, bo mam w nim spędzać dobre kilka godzin, wiec komfort jest najważniejszy.
I jeszcze jedno ,nie planuje ścigać się na nartach, interesuje mnie tylko jazda rekreacyjna, wiec buty RACE raczej mnie nie interesują.

Kilka zdań - mam dobermany pro 130 od kilku lat i też interesuje mnie tylko jazda rekreacyjna i to na dodatek po płaskim :) . W butach typu sklepowe race dużą zaletą jest to, że but wewnętrzny jest cienki i w zasadzie tylko "trochę" się rozbije - więc jest większe prawdopodobieństwo dobrego doboru. Wszystkie patenty mające poprawić komfort (a w zasadzie co to jest komfort czy to, że przez 8 godzin na stoku nic nie uwiera czy, że jest mięciusio, cieplusio i przyjemnie ?) wiążą się z tym, że z czasem wkładka się rozbije (mniej lub więcej) i będzie problem bo za duży but, nawet korygowany wklejkami z karimaty, suszarkami przemysłowymi i grubymi skarpetami odbiera frajdę z jazdy. Taliowane narty wymagają specyficznej kontroli narty na stoku a to zapewniają odpowiednio sztywne buty połączone z narciarzem. Jedyny problem jaki widzę to wyjątkowo szeroka stopa bo wtedy to tylko rozwiązania typu custom. Parę razy spotkałem się z opinią, że buty sklepowe race to takie stare San Marco, Tatry, Dachstainy itp (np. cały asortyment G-ewksu). Nic bardziej mylnego, sztywny z wysokim fleksem znaczy pracujący w odpowiednich miejscach.
Życzę powodzenia w zakupach a resztę niech zweryfikuje stok.
Ostatnio zmieniany: 24 Paź 2013 09:50 przez mirekn.
Za tę wiadomość podziękował(a): Iśka, dzidek666

Tecnica Phoenix Max 10 Air Shell 28 Paź 2013 00:40 #10375

• rota47
  • ( Użytkownik )
  • Młodszy forumowicz
    78
Właśnie też jestem właścicielem tychże takich samych butów narciarskich Tecnica Phoenix Max 10 Air Shell które nabyłem w sklepie narciarskim w Pruszkowie. Miałem zamiar kupić buty firmy Rossignol lecz sprzedawca przekonywał mnie o zaletach tychże butów dla średnio jeżdżących narciarzy ( do których myślę że należę) nad butami Rossignol pomimo dużego rodzaju różnych butów narciarskich. Wobec przekonujących argumentów sprzedawcy ostatecznie zakupiłem w/w buty. Jak będą spisywały się na trasach to być może opiszę przy najbliższej okazji. Zaciekawiła mnie zwłaszcza pompka która dopompowuje powietrze w celu dopasowania buta do nogi i jednocześnie utrzymuje ciepło jak również zwiększa twardość buta.
A na razie pozdrawiam.

Tecnica Phoenix Max 10 Air Shell 28 Paź 2013 10:39 #10376

• gajowy01
  • ( Użytkownik )
  • gajowy01's Avatar
  • Wielki Zderzacz Hadronów
    729
A który to rocznik butów?
Zależnie od rocznika (chyba) mają 3 albo 4 klamry - jak jest u ciebie?
Co do pompki nie mam zdania (choć nie brzmi to źle) - co do klamer: jeśli tylko 3, to mam spore wątpliwości.

Do tego wydają mi się niskie, czyli kolejny minus jak dla mnie ...no, ale to nie dla mnie buty :)
Wyjazdy do Tyrolu - sezon 16/17 - zapraszam :) regularne wyjazdy w Alpy, szkolenia ...carve diem :) nauka jazdy na nartach

Tecnica Phoenix Max 10 Air Shell 05 Lis 2013 11:29 #10423

• mirekn
  • ( Użytkownik )
  • mirekn's Avatar
  • Młodszy forumowicz
    73

Tecnica Phoenix Max 10 Air Shell 05 Lis 2013 22:10 #10426

• rota47
  • ( Użytkownik )
  • Młodszy forumowicz
    78
Podany rocznik tych butów to 2012/2013. To są buty trzy klamrowe, czy są niskie? Moim zdaniem według moich starych butów m-ki Rossignol to są takiej samej wysokości. Kupując buty Tecnica, sprzedawca- moim zdaniem fachowiec w tej branży zapewnił mnie iż w butach tej marki jeżdżą średnio i dobrze jeżdżący narciarze i chwalą tą markę. Jak będzie się jeździło w nich na trasie to na pewno postaram się napisać, A tym czasem pozdrawiam.

Tecnica Phoenix Max 10 Air Shell 06 Lis 2013 09:34 #10427

• Przemol
  • ( Użytkownik )
  • Przemol's Avatar
  • Młodszy forumowicz
    81
Witam ponownie,
wracam do tematu, buty kupione, są wygodne i twarde.
Model oferowany w Gosporcie (AirSheel) to model 2011/2012 i ma system pneumatyczny w skorupie, podobno ulegał uszkodzeniu podczas odbarczania butów.Natomiast model 2012/2013 ma system w bucie wewnętrznym, skorupa pozostała tradycyjna,były jeszcze modele gdzie oddzielnie można było "dopompować" część przy kostce i przy stopie, ale zostały wycofane.
Kupiłem byty z rocznika 2012/2013 i to w bardzo dobrej cenie.
Ostatnio zmieniany: 06 Lis 2013 23:03 przez Przemol.

Tecnica Phoenix Max 10 Air Shell 06 Lis 2013 23:05 #10431

• Przemol
  • ( Użytkownik )
  • Przemol's Avatar
  • Młodszy forumowicz
    81
Model 2012/2013 biały Air fit

Model 2011/2012 czerwony Air Shell

Ostatnio zmieniany: 06 Lis 2013 23:08 przez Przemol.

Tecnica Phoenix Max 10 Air Shell 07 Lis 2013 14:29 #10434

• rota47
  • ( Użytkownik )
  • Młodszy forumowicz
    78

Tak jak już wcześniej wspomniałem, przymierzałem buty m-ki Salomon, Rossignol i Tecnica. Najwygodniejsze okazały się buty m-ki Tecnica. Sprzedawca, moim zdaniem fachowiec w tej branży polecił mnie właśnie te buty.A mogłem wybrać inne. Czekam z niecierpliwością na nadchodzący sezon i wówczas będę miał okazję przetestować te buciki. Nie omieszkam podzielić się wiadomością na ten temat na forum.
A tym czasem pozdrawiam :) .
Ostatnio zmieniany: 07 Lis 2013 14:33 przez rota47. Powód: dodanie załącznika

Tecnica Phoenix Max 10 Air Shell 07 Lis 2013 16:18 #10439

• rota47
  • ( Użytkownik )
  • Młodszy forumowicz
    78
Pożyjemy, zobaczymy, nart gigantowych nie założę, z bardzo ostrej góry zjeżdżać nie będę. Preferuję bardziej rekreacyjną jazdę na nartach. Jeżeli się sprawdzą to dobrze a jeżeli nie, no to pójdą w odstawkę.
Pozdrawiam.

Tecnica Phoenix Max 10 Air Shell 12 Lis 2013 01:20 #10476

• rota47
  • ( Użytkownik )
  • Młodszy forumowicz
    78
Co do tych butów Tecnica, to i moim zdaniem nie powinno być tragedii. Jeżeli Przemol kupił takie same buty to bardzo się cieszę, ponieważ myślę że też postara się skreślić parę słów jak już w nich trochę pośmiga i wówczas będziemy już mieli mniej więcej wyrobione zdanie co do przydatności i jakości tychże bucików. A nikt moim zdaniem nie będzie wiedział lepiej o przydatności takowych niż sami właściciele i będziemy mogli zająć odpowiednie stanowisko co do wypowiedzi niektórych osób na tym forum którzy odradzali zakup takich butów.
Pozdrawiam. :)

Tecnica Phoenix Max 10 Air Shell 13 Lis 2013 11:27 #10484

• Przemol
  • ( Użytkownik )
  • Przemol's Avatar
  • Młodszy forumowicz
    81
Łysy napisał:
rota47 napisał:
Co do tych butów Tecnica, to i moim zdaniem nie powinno być tragedii. Jeżeli Przemol kupił takie same buty to bardzo się cieszę, ponieważ myślę że też postara się skreślić parę słów jak już w nich trochę pośmiga i wówczas będziemy już mieli mniej więcej wyrobione zdanie co do przydatności i jakości tychże bucików. A nikt moim zdaniem nie będzie wiedział lepiej o przydatności takowych niż sami właściciele i będziemy mogli zająć odpowiednie stanowisko co do wypowiedzi niektórych osób na tym forum którzy odradzali zakup takich butów.
Pozdrawiam. :)

To co kupiłeś te buty by sprawdzić czy będą tragiczne , czy z zamiarem posiadania buta narciarskiego ?
Przydatności butów ? co za sformułowanie , to co miałby być nie przydatny ? to co masz zamiar może w pantoflach jeździć na nartach ?
Ja mam w głębokim poważaniu Twoje stanowisko , tym bardziej od kogoś , kto kilka dni temu stał na stanowisku , że najlepsze są stare używane , zasyfione , zagrzybione buty z demobilu za kilka złotych - wiem , że pijesz do mnie , ale z góry uprzedzam - nie próbuj ze mną tych głupich pyskówek , bo stoisz na przegranej pozycji chyba , że zabłyśniesz tutaj wiedzą techniczną i Twoje wypowiedzi (wypociny) będą bardziej merytoryczne w tedy podejmę z Tobą sensowną retorykę .

Panowie dajcie sobie spokój, to nie rynek, tylko forum,które powstało w celu wymiany doświadczeń i informacji nformacji.
Za tę wiadomość podziękował(a): kiedar, gajowy01

Tecnica Phoenix Max 10 Air Shell 13 Lis 2013 15:40 #10485

• rota47
  • ( Użytkownik )
  • Młodszy forumowicz
    78
Absolutnie nie miałem najmniejszego zamiaru do nikogo pić i jeżeli uraziłem to przepraszam, nawet o tym nie myślałem. A tu otrzymałem odpowiedź od razu z grubej rury. Ja próbuję dyskutować i wymieniać się doświadczeniami w kulturalny sposób, myślę że Przemol ma rację pisząc do czego służy to forum.
Pozdrawiam.
Za tę wiadomość podziękował(a): jabol, gajowy01

Tecnica Phoenix Max 10 Air Shell 14 Lis 2013 10:45 #10488

• jabol
  • ( Użytkownik )
  • Stały Bywalec
    226
rota47 napisał:
Absolutnie nie miałem najmniejszego zamiaru do nikogo pić i jeżeli uraziłem to przepraszam, nawet o tym nie myślałem. A tu otrzymałem odpowiedź od razu z grubej rury. Ja próbuję dyskutować i wymieniać się doświadczeniami w kulturalny sposób, myślę że Przemol ma rację pisząc do czego służy to forum
już nie przepraszaj - kolega jak pisał to jeszcze miał resztki narkozy we krwi więc musisz mu wybaczyć :lol2:

twardość 90 powinna wystarczyć,
przez ostatnie 5 sezonów miałem 120 doskonale dopasowane i wygodne
a wkładka też się wyrobiła i skorupa zaczyna pękać
następne buty będą miększe
Ostatnio zmieniany: 14 Lis 2013 10:45 przez jabol.
Za tę wiadomość podziękował(a): Iśka, rota47
  • Strona:
  • 1
  • 2

SKI szkoła

OSTATNIE POSTY

• lopatka's Avatar
    • Wyjazdy ze Ski-World.pl(Salzbur...
    • Stefan-Ski's Avatar
    • Krynica - Centrum Narciarskie A...
    • lopatka's Avatar
    • James Bond w Saaaaalbach
    • gajowy01's Avatar
    • Tyrol - sezon 16/17, zapraszam ...
    • decentski's Avatar
    • Tylicz - Master Ski
    • Pazur's Avatar
    • 05-09 Stycznia 2017 Biegun Półn...
    • Iśka's Avatar
    • Sienna - Czarna Góra
    • Plywak's Avatar
    • Cieszyn - Cieślarówka
    • Stefan-Ski's Avatar
    • Krynica Słotwiny .
    • Plywak's Avatar
    • Szczyrk - Czyrna Solisko SON

Więcej »

Facebook

Nasze zdjęcia

Popularne tematy

Najpopularniejsze Wątki Odsłon
Humor 361
Nasz Lans i nowy sprzęt narcia... 277
Pogoda Zima - Sezon 2015/2016 242
Witamy nowych użytkowników 181
Naszywki i gadżety www.skifever.pl... 151
Skki Trikke - czy to ma sens ?... 144
Białka Tatrzańska - KOTELNICA 136
Tyrol ze Ski-World.pl 132
Rozwój infrastruktury narciars... 127
Wam i sobie życzę. 125

SKI Kontakt

Jesteś na stoku wydarzyło się coś ciekawego poinformuj innych narciarzy o panujących warunkach na stoku.

Prześlij zdjęcia Napisz klika słówNapisz jakie panują warunki

Zostań naszym Reporterem napisz jaka jest pogoda, warunki na stoku, zrób zdjęcia i wyślij swój materiał na:

[email protected]

T-Mobile: 664 128 339

Opłata za MMS i SMS wg stawek operatora.