SkiFever.pl

• Zwiększ rozmiar czcionki
  • Domyślny  rozmiar czcionki
  • Zmniejsz rozmiar czcionki
SkiFever Forum narciarskie O nartach na nartach - sprzęt, jazda, zdrowie. Jak dobrać i kupić buty narciarskie. Canting regulowanie odchylenia cholewki buta narciarskiego
Witamy, Gościu
Username: Password: Zapamiętaj mnie
Słowa kluczowe
  • Strona:
  • 1

TEMAT: Canting regulowanie odchylenia cholewki buta narciarskiego

Canting regulowanie odchylenia cholewki buta narciarskiego 31 Sie 2011 10:24 #3485

• decentski
  • ( Admin )
  • Administrator
  • Ski or not to ski :)
  • Otrzymane podziękowania:
    2033
Mam pytanie do specjalistów ale też kilka fajnych porad, w wolnych chwilach czytam książkę Narciarz Doskonały i dotarłem do rozdziału na temat Cantingu, jestem ciekaw ilu z was korzystało z tej funkcji i czy uważacie ten bajer za przydatny, autor przywiązuje bardzo dużą wagę do cantingu i podaje kilka przykładów co się może dziać kiedy nasze nogi nie są proste tylko po założeniu butów układają się w X lub (beczkę)
czy to nie jest tak że nie wykorzystujemy tej dodatkowej funkcji w naszych butach bo nie mamy o niej pojęcia ????

Czy instruktorzy chcąc uczyć jazdy na krawędziach nie powinni przypadkiem sprawdzić jak układają się nogi narciarza a jak coś jet nie tak to powinni zaproponować buty z cantingiem lub zastosować pewien trik ???? o którym napiszę później

Według autora książki w pewnych sytuacjach zły układ nogi narty może blokować prawidłową postawę i uniemożliwić wszelkie postępy w jeździe na krawędziach.

Jeżeli ktoś ma ochotę polecam stronę www.backseat.co.uk/cantingofskis.htm

Znalazłem jeszcze przykład co się dzieje z nartami gdy mamy źle ustawiony canting jeżeli oczywiście musimy go ustawiać

Pozdrawiam
www.skifever.pl/forum

Zostań naszym Reporterem napisz jaka jest pogoda, warunki na stoku, zrób zdjęcia i wyślij swój materiał na:
e-mail: Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.
T-Mobile: +48 664 128 339

Warunki na stokach
Filmy narciarskie
Sprzęt narciarski
Roooooobiiiieeeee startupy, prosto z kanapy
Internety robie imponuje Tobie, internet robię
Ostatnio zmieniany: 31 Sie 2011 11:32 przez decentski.
Aby napisać posta prosimy o założenie konta lub zalogowanie się.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łysy, SKI21, rauf

Odp: Canting regulowanie odchylenia cholewki buta narciarskiego 30 Lis 2011 12:23 #4857

• SKI21
  • ( Użytkownik )
  • Młodszy forumowicz
    50
Witam, to wszystko przez ten brak śniegu, ciągle siedzę przed ekranem...

Moim zdaniem,
Od wielu lat istnieje ten problem. W czasach kiedy jazda na krawędzi była jedynie domeną zawodników ( wtedy jeszcze nie nazywano tego carvingiem), była specyficzna metoda kupowanie butów. Stawiano je na stole , blisko siebie. Dobre buty były mocno przechylone na boki, a bardzo dobre, wręcz się przewracały same. Było to spowodowane odchyleniem spodu butów od poziomu. Zawodnicy nawet je szlifowali tak, że nie mogły same stać na podłodze. Ten "tuning" powodował, że w czasie jazdy, gdy stopą naciskali wewnętrzną skrętu stronę podeszwy, but się odchylał na zewnętrzną (skrętu) i gorzej krawędziowała narta. Dla amatorów to kończyło się uślizgiem narty , czyli bam-bamem.
Producenci poszli za ciosem i wmontowali możliwość pochylenia spodu buta przez "canting". W takich butach po prostu się ustawia to na maxa i jest OK. Obecnie pojawiają się narty z wkładką (podnoszącą wyżej but) , już pochyloną. Takie jednak rozwiązanie zmusza nas do zakładania lewej narty na lewą nogę i wyklucza zamianę, co katuje krawędzie. Czy ma to jednak aż tak duże znaczenie?

Te czynności "sprzętowe" nie są konieczne, jeśli mamy dobrze opanowaną jazdę na nartach, czyli sterując kolanami prawidłowo pochylamy narty i krawędziujemy. Takie buty "pochylone" nie przeszkadzają, ale błędów szukajmy u siebie. Dobry narciarz zjedzie na klepkach z beczki, kiepski nie dogoni go na sprzęcie w cenie dobrej fury.... ale to tylko moje zdanie..
Mazby - Ski21
Zapraszam na kurs Nauki Jazdy metodą SKI21
www.skifever.pl/spolecznosc/events/viewe...nartach-metoda-ski21

kursnarciarski.prv.pl/
Za tę wiadomość podziękował(a): decentski, Łysy, rauf

Odp: Canting regulowanie odchylenia cholewki buta narciarskiego 15 Mar 2013 20:48 #9440

• decentski
  • ( Admin )
  • Administrator
    2033
Ewa dzisiaj przywiozła Langi a że jest tam ulotka co i jak z cantingiem więc zamieszczam fotkę dla potomnych bardzo czytelnie wytłumaczone co i jak :)

Pozdrawiam
www.skifever.pl/forum

Zostań naszym Reporterem napisz jaka jest pogoda, warunki na stoku, zrób zdjęcia i wyślij swój materiał na:
e-mail: Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.

Warunki na stokach
Filmy narciarskie
Sprzęt narciarski
Za tę wiadomość podziękował(a): Iśka, rauf

Odp: Canting regulowanie odchylenia cholewki buta narciarskiego 09 Mar 2015 22:10 #12817

• decentski
  • ( Admin )
  • Administrator
    2033
Czy ktoś się z Was spotkał by wykręciła się śruba od regulacji cantingu ?

Ostatniego dnia w Wiśle coś mi nie pasowało podczas jazdy na wprost po płaskim prawą nartę miałem odchyloną na wewnętrzną krawędź dzisiaj sprawdzam a tu brakuje mi śruby do regulacji cantingu po zewnętrznej stronie buta. Nie wiem czy wykręciła się sama to by było dość dziwne.

Brak śruby

a tak to wygląda przy drugim bucie

Pozdrawiam
www.skifever.pl/forum

Warunki na stokach
Filmy narciarskie
Sprzęt narciarski
  • Strona:
  • 1

SKI szkoła

OSTATNIE POSTY

• awuza's Avatar
    • Investigating Fast Systems For ...
    • gajowy01's Avatar
    • Tyrol - sezon 16/17, zapraszam ...
    • lopatka's Avatar
    • Wyjazdy ze Ski-World.pl(Salzbur...
    • I elegancko .
    • Plywak's Avatar
    • Skolnity Wisła Ski&Bike
    • Plywak's Avatar
    • Chopok północ i południe Jasná ...
    • Plywak's Avatar
    • Jasna - kilka luźnych uwag
    • Plywak's Avatar
    • Beskid Sport Arena Szczyrk
    • decentski's Avatar
    • Humor
    • decentski's Avatar
    • Kupię okucia Head LRX 7.5 AC

Więcej »

Facebook

Nasze zdjęcia

Popularne tematy

Najpopularniejsze Wątki Odsłon
Humor 360
Nasz Lans i nowy sprzęt narcia... 277
Pogoda Zima - Sezon 2015/2016 242
Witamy nowych użytkowników 181
Naszywki i gadżety www.skifever.pl... 151
Skki Trikke - czy to ma sens ?... 144
Białka Tatrzańska - KOTELNICA 136
Tyrol ze Ski-World.pl 132
Rozwój infrastruktury narciars... 127
Wam i sobie życzę. 125

SKI Kontakt

Jesteś na stoku wydarzyło się coś ciekawego poinformuj innych narciarzy o panujących warunkach na stoku.

Prześlij zdjęcia Napisz klika słówNapisz jakie panują warunki

[email protected]

T-Mobile: 664 128 339

Opłata za MMS i SMS wg stawek operatora.