SkiFever.pl

• Zwiększ rozmiar czcionki
  • Domyślny  rozmiar czcionki
  • Zmniejsz rozmiar czcionki
Witamy, Gościu
Username: Password: Zapamiętaj mnie
Słowa kluczowe
  • Strona:
  • 1
  • 2

TEMAT: Nauka Jazdy na nartach

Nauka Jazdy na nartach 06 Lut 2014 15:28 #11306

• decentski
  • ( Admin )
  • Administrator
  • Ski or not to ski :)
  • Otrzymane podziękowania:
    2033
Całkiem przyjazny film, dużą część ćwiczeń wykonywaliśmy na szkoleniu z Filipem, są bardzo dobrze omówione polecam, można sobie odświeżyć co nieco, a może i poćwiczyć samemu.

Pozdrawiam
www.skifever.pl/forum

Zostań naszym Reporterem napisz jaka jest pogoda, warunki na stoku, zrób zdjęcia i wyślij swój materiał na:
e-mail: Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.
T-Mobile: +48 664 128 339

Warunki na stokach
Filmy narciarskie
Sprzęt narciarski
Roooooobiiiieeeee startupy, prosto z kanapy
Internety robie imponuje Tobie, internet robię
Ostatnio zmieniany: 06 Lut 2014 15:35 przez decentski.
Aby napisać posta prosimy o założenie konta lub zalogowanie się.
Za tę wiadomość podziękował(a): Iśka, Stefan-Ski, rota47, BurningDog, Plywak, dzidek666

Nauka Jazdy na nartach 07 Lut 2014 13:21 #11315

• rota47
  • ( Użytkownik )
  • Młodszy forumowicz
    78
Witam.
Nawet bardzo ciekawy filmik, niektóre ćwiczenia są mi znane, jednak pozostałe ćwiczenia też są ciekawe i warte uwagi dla poprawienia techniki jazdy. Moim zdaniem takie filmiki z komentarzem mogą wiele nauczyć niż wypisywane teorie na forum. A wiem to z własnego doświadczenia. A zatem ćwiczymy i :narty:
Pozdrawiam :)

Nauka Jazdy na nartach 07 Lut 2014 13:40 #11316

• Iśka
  • ( Użytkownik )
  • Princess Isia ®
    580
Nic nie zastąpi dobrego szkolenia pod fachowym okiem :) :narty: :narty: :narty:
A filmik bardzo fajny, choć to tylko filmik! Zawsze warto obejrzeć, nawet wielokrotnie.
Za tę wiadomość podziękował(a): kiedar, Stefan-Ski, gajowy01

Nauka Jazdy na nartach 07 Lut 2014 19:41 #11321

• gajowy01
  • ( Użytkownik )
  • gajowy01's Avatar
  • Wielki Zderzacz Hadronów
    720
Iśka napisał:
Nic nie zastąpi dobrego szkolenia pod fachowym okiem :) :narty: :narty: :narty:
A filmik bardzo fajny, choć to tylko filmik! Zawsze warto obejrzeć, nawet wielokrotnie.

Pierwsze zdanie jest prawdziwe :)

A filmik, hmm - trochę tak trochę nie.
Nie mam czasu teraz dokładnie oglądać, ale po pobieżnym "rzucie oka" na fragment widzę a bardziej słyszę pomieszanie cennych informacji z obiegowymi frazesami.
Tych parę frazesów (np. "ciś na języki" ;) ) czasem robi więcej złego niż dobrego - tak mi się zdaje, ale zaraz potem jest sensowny komentarz nt. stóp.

Podkreślanie roli pozycji frontalnej - podobnie ...efekt "zombie" widać na stokach :)
...to nie takie proste ...choć samo narciarstwo proste jest jak drut, "konia, panie można nauczyć" ;)

Rozważania nt. równoległości kolan - z komentarza nie wynika jasno o co chodzi, a tak jak jest to trochę odwrócenie skutku z przyczyną.

Demonstrator jeździ b. ładnie, świetnie ...ale i z wyraźną kontrrotacją - a ta cały czas jest piętnowana (niesłusznie wg mnie) ...no chyba, że definicje ostatnio się zmieniły :)

itd. Co jest ważne a co lepiej przemilczeć - w tym sedno ;) :)

PS Ważne - z filmiku zdaje się wynikać pomysł pt. nauka skrętu ciętego od samego początku ... nie wiem, może to tylko efektowna rekalmówka dla ludu... ale gdyby tak było to nieporozumienie, i postawienie spraw na głowie.
"Nie zaczyna się budowy domu od dachu". Fundamenty wyglądają inaczej i 80% ludzi na stokach ma z nimi problem :)

No ale a cały film czasu teraz nie mam więc może źle odbieram intencje - parę rzeczy b. fajnych :)

PS2. Mam wrażenie że większość tych rzeczy jest bardzo przydatna od pewnego poziomu zaawansowania, czyli dla już niezłych narciarzy, w dodatku na świetnych stokach w idealnych warunkach - życie jest jednak ciut inne :)

Innymi słowy - ten filmik może pomóc podszlifować technikę, ale na nartach jeździć nie uczy :)
Wyjazdy do Tyrolu - sezon 16/17 - zapraszam :) regularne wyjazdy w Alpy, szkolenia ...carve diem :) nauka jazdy na nartach
Ostatnio zmieniany: 07 Lut 2014 19:57 przez gajowy01.
Za tę wiadomość podziękował(a): Iśka, Mitek

Nauka Jazdy na nartach 08 Lut 2014 01:21 #11324

• rota47
  • ( Użytkownik )
  • Młodszy forumowicz
    78
Ja bym zapytał się jak to rozumieć pod fachowym okiem. Ponieważ ja nauczyłem się jeździć na nartach oglądając właśnie takie i podobne filmiki z You Tube i może dlatego jestem takim indywiduum chodzące po tym świecie. Na pewno nie porównam się do narciarza jeżdżącego bardzo dobrze technicznie bo do tego to mi daleko, natomiast mogę powiedzieć, iż posiadam podstawową wiedzę na temat jazdy na nartach. A jeżdżę na :narty: już od kilku ładnych lat i na pewno nie gorzej od niejednego przeciętnego narciarza, i sprawia mi to wielką przyjemność, frajdę i radość z uprawiania tego rodzaju sportu. A wracając do oczu fachowców, to ilu ich jest, to każdy udziela innych rad i ciekaw jestem kto ich słucha. :lol2:
Pozdrawiam. :)

Nauka Jazdy na nartach 08 Lut 2014 08:31 #11325

• Stefan-Ski
  • ( Użytkownik )
  • Znawca forum
  • I Love skiing !
    1038
W ostatnim pytaniu udzieliłeś odpowiedzi na wszystkie swoje pytania .

Każdy kto używa rozumu i jest otwarty na ludzi i tzw. fachowców stara się słuchać analizować testować co też mają do przekazania .
Na tym polega droga do osiągania czegoś więcej niż przeciętnego jeżdżenia na nartach .
To że każdy fachowiec ma inne podejście to akurat norma w każdym zawodzie występuje w narciarstwie również .
Są różne szkoły różne techniki itd. Spodziewam się że jak Krzych Gajowy jeszcze raz obejrzy ten filmik a przede wszystkim posłucha co jest powiedziane na początku to część rzeczy które napisał wycofa bo ewidentnie coś mi tu nie gra z tym co pisze a tym co jest w filmiku . Wydaje mi się jednak że jest to efekt zbyt pobieżnego przejrzenia owego filmu .

Co do nauki z filmików to powiem tyle . To prawie jak KORESPONDENCYJNY KURS FRYZJERSTWA .
Niby wszystko wie, ale ja nie chciałbym usiąść i oddać się w ręce absolwenta owego kursu .

Jeśli chcesz czegoś więcej niż przeciętności to może czas się otworzyć na to co inni mówią piszą !
Za tę wiadomość podziękował(a): Iśka, gajowy01

Nauka Jazdy na nartach 08 Lut 2014 13:18 #11328

• rota47
  • ( Użytkownik )
  • Młodszy forumowicz
    78
Tak myślałem, że pierwszy odezwie się Stefan-Ski. Otóż właśnie inni piszą to co chcą i nie zawsze to co trzeba. Natomiast na tym forum jest jedna no może dwie osoby (nie obrażając inne) które mogą teoretycznie przekazać jakieś mądre rady dotyczące technicznej jazdy na nartach. Owszem jest wielu narciararzy którzy chcą poprawić swoją technikę lecz nie zapominajmy że nie wszyscy. Jest bowiem wielu narciarzy którzy czerpią radość z przeciętnej jazdy na nartach i nie muszą szlifować techniki. Czują się na nartach dobrze i nie robią nikomu ani sobie żadnych problemów. Trzeba pamiętać również i o takich narciarzach. Natomiast z moich obserwacji na bardzo wielu stokach narciarskich zauważyłem bardzo niewielu narciarzy jeżdżacych, można by tak nazwać jeżdżących technicznie, można by policzyć na palcach jednej ręki. To czyż pozostali narciarze są zawalidrogami????????????????????????

Nauka Jazdy na nartach 08 Lut 2014 16:01 #11330

• Stefan-Ski
  • ( Użytkownik )
  • Znawca forum
  • I Love skiing !
    1038
Czy to jest odpowiedź na mój post ?
Chciałeś się z czymś nie zgodzić czy może chodzi Ci wyłącznie o prowokację ?

Nauka Jazdy na nartach 08 Lut 2014 16:10 #11331

• Iśka
  • ( Użytkownik )
  • Princess Isia ®
    580
O czym ta rozmowa? :prosze:

Nauka Jazdy na nartach 08 Lut 2014 18:02 #11333

• rota47
  • ( Użytkownik )
  • Młodszy forumowicz
    78
Stefan-Ski napisał:
Czy to jest odpowiedź na mój post ?
Chciałeś się z czymś nie zgodzić czy może chodzi Ci wyłącznie o prowokację ?

Nie chodzi mi o żadną prowokację, ja nie prowokuję, tylko przypominam, że to forum nie należy do wybranych lecz do wszystkich narciarzy krórzy chcą zasięgnąć rady i nie zawsze muszą się z nimi zgadzać i proszę dokładnie przeczytać to o czym ja piszę w powyższych postach i nie wmawiać mi o prowokacjach. A może jest problem ze zrozumieniem lektury? Myślę że to wyjaśnienie wystarczy.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniany: 08 Lut 2014 19:17 przez rota47. Powód: dopisek

Nauka Jazdy na nartach 09 Lut 2014 00:30 #11339

• decentski
  • ( Admin )
  • Administrator
  • Ski or not to ski :)
    2033
Jezu co za bajzel zamieściłem ten film ponieważ wiele z tych ćwiczeń wykonywaliśmy podczas szkolenia z Filipem są omówione i mogą nam ale może też innym odświeżyć przekazane informacje samo ćwiczenie to nie wszystko dobrze jak wiemy co ma na celu wykonywane ćwiczenie i jak je prawidłowo wykonać. Niestety nikt nie nagrywał Filipa co mówił na górze podczas wprowadzenia do ćwiczenia i możemy co najwyżej strać się przypomnieć o co caman. Założę się o flaszkę dobrej myszatej że bez ponownego omówienia wielu z nas wykonało by te ćwiczenia błędnie.

Nie jest to film który pozwoli komuś od podstaw nauczyć się bezpiecznie i pewnie jeździć na nartach. Nie taki był cel.

Czy te ćwiczenia są dla zaawansowanych ? Jak się je prawidłowo wykonuje to nie może się stać nic złego, fizyki nie oszukasz.

Pozdrawiam
www.skifever.pl/forum

Zostań naszym Reporterem napisz jaka jest pogoda, warunki na stoku, zrób zdjęcia i wyślij swój materiał na:
e-mail: Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.
T-Mobile: +48 664 128 339

Warunki na stokach
Filmy narciarskie
Sprzęt narciarski
Roooooobiiiieeeee startupy, prosto z kanapy
Internety robie imponuje Tobie, internet robię
Za tę wiadomość podziękował(a): kiedar, Iśka, Stefan-Ski

Nauka Jazdy na nartach 09 Lut 2014 10:32 #11340

• Stefan-Ski
  • ( Użytkownik )
  • Znawca forum
  • I Love skiing !
    1038
Do Rota 47

Powtórze pytanie !
Z czymś konkretnym się nie zgadzasz ?
Poprosiłem kilka osób o przeczytanie postów i wszyscy twierdzą że piszesz nie na temat i nie odpowiadasz merytorycznie jeśli z czymś się nie zgadzasz . Wyszło mi z tego że raczej rozumiem co piszesz

Radek Filmik bardzo fajny !!!
Tak jak pisałem nie do końca rozumiem co Gajowy miał na myśli bo na początku filmiku gość wyjaśnia że te ćwiczenia powinien wykonywać ktoś kto już jeździ na nartach i potrafi panować nad prędkością i do tego potrzebne są techniki jakie autor filmu wymienił na samym początku .
Oczywiście można dyskutować czy na płaskiej górce ten skręt cięty jest niezbędny ale nigdzie nie ma że muszą one być wykonywane na płaskich górkach . Co do gościa który prezentuje ćwiczenia mam niestety podobne odczucia jak Gajowy (Wiem czepiam się pewnie nie słusznie i jak ktoś zauważył nie dorastam mu do pięt umiejętnościami ale takie są moje subiektywne odczucia) . Tworząc taki filmik trzeba by chyba bardziej sprawnego narciarza kręcić .Podobnie jak Tobie brakowało mi omówienia do czego to służy ale mimo wszystko produkcja jak najbardziej przydatna . Znakomicie pokazana rozgrzewka o której wszyscy niestety zapominamy ;( .
I choćby tylko z tego powodu super ! .

ps:
O flaszkę myszowatej mogę się założyć w ciemno i od razu się poddać byleby się z Wami spotkać i ową opróżnić !!!
Ostatnio zmieniany: 09 Lut 2014 12:24 przez Stefan-Ski.
Za tę wiadomość podziękował(a): gajowy01

Nauka Jazdy na nartach 09 Lut 2014 14:15 #11341

• rota47
  • ( Użytkownik )
  • Młodszy forumowicz
    78
Stefan-Ski
Odpowiadam na pytanie, z czym lub z kim się nie zgadzam. Otóż niezgadzam się całkowicie z Twoimi wypowiedziami dotyczącymi tylko i wyłącznie nauki jazdy na nartach według insruktorów od nauki jazdy. Otóż ja i nie tylko ja z takimi osobami nie miałem do czynienia, a na nartach nauczyłem się jeździć między innymi korzystając właśnie z różnego rodzaju filmików. Jeszcze raz powtarzam iż nie neguję technicznej jazdy na nartach bo niektórzy chcą poprawić swoje umiejętności, natomiast proszę mi nie wmawiać iż nie można nauczyć się jazdy na nartach bez instruktora, bo to są wierutne bzdury. Myślę, że tym razem wyraziłem się jasno, a jeżeli nie dotarło to do Ciebie, to domyślam się Twoich i tylko Twoich złoślwości wobec mojej osoby.
Pozdrawiam.

Nauka Jazdy na nartach 09 Lut 2014 14:30 #11342

• kiedar
  • ( Admin )
  • kiedar's Avatar
  • Administrator
  • PJN - Pług Jest Najważniejszy
    937
No to ja w temacie krótko i na temat.

Nikt nigdy nie będzie jeździł na nartach dobrze na podstawie filmików i przeczytanych książek. Jedynie druga osoba -instruktor, dobrze jeżdżący narciarz znający technikę i mający o niej pojęcie - jest w stanie nauczyć kogoś jeździć dobrze. Dobrze to dla mnie co najmniej poprawnie technicznie. I żadne bajki o filmach czy książkach typu "naucz się sam w weekend itp" są nieprawdziwe.

Ja na nartach uczyłem się jeździć sam - bardzo dawno temu - potem 18 lat nie jeździłem wcale i potem wsiadłem na carvingowe i jeżdżę już któryś rok. Sprawia mi to ogromną radość, daje masę satysfakcji, ale nigdy nie ośmieliłbym się powiedzieć, że nauczyłem się jeździć sam bo w przeciwieństwie do przedmówcy wiem jak jeżdżą inni i wiem jak ślizgam się ja. I proszę nie wmawiać nikomu, że bez fachowego oka samemu można nauczyć się jeździć.

Samemu można nauczyć się jedynie zjeżdżać.

Bez odbioru poproszę!
Dekalog narciarski
To każdy narciarz powinien zobaczyć!
Jaworki 2012
Jaworki 2013
Moje hobby całoroczne
Za tę wiadomość podziękował(a): Stefan-Ski, gajowy01

Nauka Jazdy na nartach 10 Mar 2014 15:01 #11521

• Mitek
  • ( Użytkownik )
  • Mitek's Avatar
  • Zablokowany
    35
rota47 napisał:
Stefan-Ski
Odpowiadam na pytanie, z czym lub z kim się nie zgadzam. Otóż niezgadzam się całkowicie z Twoimi wypowiedziami dotyczącymi tylko i wyłącznie nauki jazdy na nartach według insruktorów od nauki jazdy. Otóż ja i nie tylko ja z takimi osobami nie miałem do czynienia, a na nartach nauczyłem się jeździć między innymi korzystając właśnie z różnego rodzaju filmików. Jeszcze raz powtarzam iż nie neguję technicznej jazdy na nartach bo niektórzy chcą poprawić swoje umiejętności, natomiast proszę mi nie wmawiać iż nie można nauczyć się jazdy na nartach bez instruktora, bo to są wierutne bzdury. Myślę, że tym razem wyraziłem się jasno, a jeżeli nie dotarło to do Ciebie, to domyślam się Twoich i tylko Twoich złoślwości wobec mojej osoby.
Pozdrawiam.
Cześć
Jednym zajmuje to dłużej innym krócej. Sporo osób nie pojmie tego nigdy. W każdym razie życzę, żebyś pojął nim będzie za późno.
Koledze Kiedarowi też potrzeba było trochę czasu i to w latach nim pojął i napisał nawet moimi słowami to co jest sednem tematu:
"samemu można nauczyć się jedynie zjeżdżać".
Zalogowałem się specjalnie żeby Koledze Kiedarowi za to podziękować.
Pozdrowienia
Za tę wiadomość podziękował(a): kiedar, Stefan-Ski
  • Strona:
  • 1
  • 2

SKI szkoła

OSTATNIE POSTY

• awuza's Avatar
    • Investigating Fast Systems For ...
    • gajowy01's Avatar
    • Tyrol - sezon 16/17, zapraszam ...
    • lopatka's Avatar
    • Wyjazdy ze Ski-World.pl(Salzbur...
    • I elegancko .
    • Plywak's Avatar
    • Skolnity Wisła Ski&Bike
    • Plywak's Avatar
    • Chopok północ i południe Jasná ...
    • Plywak's Avatar
    • Jasna - kilka luźnych uwag
    • Plywak's Avatar
    • Beskid Sport Arena Szczyrk
    • decentski's Avatar
    • Humor
    • decentski's Avatar
    • Kupię okucia Head LRX 7.5 AC

Więcej »

Facebook

Nasze zdjęcia

Popularne tematy

Najpopularniejsze Wątki Odsłon
Humor 360
Nasz Lans i nowy sprzęt narcia... 277
Pogoda Zima - Sezon 2015/2016 242
Witamy nowych użytkowników 181
Naszywki i gadżety www.skifever.pl... 151
Skki Trikke - czy to ma sens ?... 144
Białka Tatrzańska - KOTELNICA 136
Tyrol ze Ski-World.pl 132
Rozwój infrastruktury narciars... 127
Wam i sobie życzę. 125

SKI Kontakt

Jesteś na stoku wydarzyło się coś ciekawego poinformuj innych narciarzy o panujących warunkach na stoku.

Prześlij zdjęcia Napisz klika słówNapisz jakie panują warunki

[email protected]

T-Mobile: 664 128 339

Opłata za MMS i SMS wg stawek operatora.