SkiFever.pl

  • Zwiększ rozmiar czcionki
  • Domyślny  rozmiar czcionki
  • Zmniejsz rozmiar czcionki

Co jeść na nartach

Ocena użytkowników: / 1
SłabyŚwietny 

©EDWARD GROEGER Kaernten Werbung NassfeldBez względu na to, czy uprawiasz narciarstwo zjazdowe czy biegi narciarskie, zdrowa dieta jest ważna, aby zapewnić Ci energie potrzebną do utrzymania wydajności i wytrzymałości. Dieta narciarza powinna zawierać solidną porcję chudego białka, obfitość węglowodanów złożonych i tylko zdrowe tłuszcze.

Dieta narciarzy zjazdowych

Pamiętaj, aby węglowodany zjadać co kilka godzin, zapewniając w ten sposób porcję energii wystarczającą do wykonywania wyczerpujących ćwiczeń wymaganych przy narciarstwie zjazdowym. Utrzymają one w Twoim ciele glikogen, abyś mógł zachować wysoką wydajność. Proteiny budują Twoje mięśnie i uzupełnią wysokie zapotrzebowanie na aminokwasy. Zdrowe tłuszcze powinny stanowić element każdego posiłku narciarza, zwalniają one procesy trawienne, zapewniając długotrwałe źródło składników odżywczych. Tłuszcze są też „smarem” dla stawów i mają dobry wpływ na Twoje serce oraz inne organy.

I oczywiście zawsze powinieneś pić dużo wody, aby organizm był odpowiednio nawodniony. Z powodu zimna możesz nie zdawać sobie sprawy, jak bardzo się pocisz na stoku.

Dieta narciarzy biegowych

Narciarze przełajowi potrzebują dużo węglowodanów oraz płynów. Nawet, jeśli nie jesteś sportowcem, powinieneś jeść posiłki takie jak zawodowy sportowiec, narciarz lub biegacz. Musisz dostarczyć Twojemu ciału paliwo, aby utrzymać wysoką wytrzymałość.

Doktor Linda Houtkooper, certyfikowany dietetyk Uniwersytetu w Arizonie mówi, że zdrowa dieta dla narciarzy biegowych składa się z 15 do 20 procent białka, 30 procent tłuszczu oraz 50 do 55 procent węglowodanów złożonych. Narciarze uprawiający biegi przełajowe potrzebują węglowodanów złożonych zapewniających źródło energii, ze względu na ilość dodatkowych kalorii spalanych każdego dnia. Ponadto, tak jak w diecie narciarzy zjazdowych, dla narciarzy przełajowych uzupełnianie płynów jest istotne ze względu na intensywne pocenie się.

Uzupełnienie po treningu

Olimpijczycy doradzają narciarzom, aby zjeść posiłek tak szybko, jak to tylko możliwe po jeździe. John Ivy, kinezjolog na Uniwersytecie w Teksasie, twierdzi, że spożywanie białka bezpośrednio po treningu redukuje ból i sprzyja regeneracji. Zgodnie z tym, co mówi narciarz przełajowy, olimpijczyk, Billy Demon:

Jedzenie w ciągu 30 minut po wyczerpującym lub długotrwałym treningu jest kluczowe dla regeneracji... Właściwie dla uzupełnienia zapasów glikogenu dwa razy lepsze jest jedzenie w ciągu 10 minut

Produkty spożywcze dla obydwu diet

Białka powinny pochodzić z takich produktów jak chudy kurczak, indyk, tuńczyk, łosoś, pstrąg, krewetka, chude mięso wołowe, twaróg, jajka, proszek proteinowy, batony proteinowe, mleko odtłuszczone oraz jogurt.

Przykłady produktów zawierających węglowodany złożone to płatki owsiane, słodkie ziemniaki, fasola, ryż, makaron, ziemniaki i chleb pełnoziarnisty. Do Twojej diety dodaj też warzywa i owoce, włącznie z brokułami, szparagami, zieloną fasolą, szpinakiem, ogórkami, papryką, cebulą, czosnkiem, ziemniakami, bananami, jabłkami, gruszkami, grejpfrutami i wszelkiego rodzaju jagodami.

Źródłem zdrowych tłuszczy jest naturalne masło orzechowe, oliwa z oliwek, orzechy, nasiona lnu oraz olej lniany a także awokado.

Przeczytaj również:

 

 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Sprzęt narciarski



SKI szkoła

Reklama

Sonda

Gdzie najczęściej jeździcie na nartach w Polsce
 

SkiFever Google+

Facebook

SKI Kontakt

Jesteś na stoku wydarzyło się coś ciekawego poinformuj innych narciarzy o panujących warunkach na stoku.

Prześlij zdjęcia Napisz klika słówNapisz jakie panują warunki

Zostań naszym Reporterem napisz jaka jest pogoda, warunki na stoku, zrób zdjęcia i wyślij swój materiał na:

reporter@skifever.pl

T-Mobile: 664 128 339

Opłata za MMS i SMS wg stawek operatora.